bfinance: Klimaat en biodiversiteit volledig geïntegreerd in vermogensbeheer
bfinance: Klimaat en biodiversiteit volledig geïntegreerd in vermogensbeheer
Het management en de reductie van de CO2-uitstoot van beleggingsportefeuilles is nu volledig geïntegreerd in de gangbare praktijk voor veel pensioenfondsen, verzekeraars, stichtingen en andere vermogensbezitters.
Bijna 90 beleggers hebben zich aangesloten bij de door de VN opgerichte Net Zero Asset Owners Alliance en 69 daarvan hebben een Net Zero-doelstelling geformuleerd. In de dagelijkse realiteit gaat de belangstelling van beleggers voor decarbonisatie (voor portefeuillerapportage en in de praktijk) echter veel verder dan deze lijst van ondertekenaars. Een derde van alle institutionele beleggers die deelnamen aan de laatste tweejaarlijkse Global Asset Owner Survey van bfinance reduceerde al de CO2-uitstoot van hun portefeuille en nog eens een derde was dit van plan. Een kwart streefde naar Net Zero en nog eens 29% was van plan om deze koers in te slaan.
De klimaatvereisten stimuleren nieuwe werkwijzen in alle beleggingscategorieën, zoals wordt geïllustreerd in recente whitepapers over natuurlijk kapitaal, obligaties, infrastructuur en meer. Toch staan aandelenportefeuilles meestal in de strategische voorhoede, grotendeels dankzij de beschikbaarheid van gegevens die, hoe imperfect ook, nu een zekere mate van transparantie kunnen bieden. Al in 2021 schatte bfinance dat 56% van de asset owners de CO2-uitstoot voor deze activaklasse al meet.
Als we kijken naar de managerselectieactiviteit, dan zien we dat een derde van alle nieuwe aandelenmandaten van bfinance-klanten in 2023 expliciet betrekking heeft op het uitsluiten van fossiele brandstoffen, het verminderen van de CO2-voetafdruk of het overwegen van Net Zero alignment.
Vermogensbeheerders hebben snel gereageerd op de vraag van klanten en willen hun concurrentiepositie versterken. Onderzoek van bfinance laat een snel groeiend contingent speciale fondsen zien. Er zijn nu meer dan 120 actieve beursgenoteerde aandelenstrategieën die expliciet gericht zijn op CO2 of klimaatverandering, waarvan meer dan een derde een 'impact'-benadering hanteert.
Ondertussen worden passieve CO2- en klimaatgerichte strategieën steeds beschikbaarer en geloofwaardiger (bijvoorbeeld met EU-regelgeving die het Paris Aligned Benchmark framework ondersteunt). Bovendien zijn veel vermogensbeheerders bereid om reducties in koolstofintensiteit te bieden via aparte accounts, als aanvulling op hun conventionele strategieën, zij het met verschillende niveaus van geavanceerdheid. Op het gebied van biodiversiteit is er nu een duidelijk en groeiend aantal 10-15 'equity'-strategieën met een expliciete focus op dit thema.
De toenemende beschikbaarheid en variëteit van strategieën komt beleggers ongetwijfeld ten goede. Toch is het aanpakken van klimaat- of milieuoverwegingen binnen beleggingsportefeuilles een complex en genuanceerd onderwerp. Dit rapport probeert duidelijkheid te verschaffen over producten, praktijken en valkuilen in het huidige beleggingslandschap.