LGIM: Impact van verkiezingszege Trump op marken en positionering
LGIM: Impact van verkiezingszege Trump op marken en positionering
Donald Trump heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen en de Republikeinen hebben ook de Senaat veroverd. De markten reageerden direct met hogere Amerikaanse obligatierendementen en een sterkere dollar.
Vermogensbeheerder LGIM ziet dit als het inprijzen van een strenger immigratiebeleid, hogere invoerheffingen en een verruimend fiscaal beleid door mogelijke belastingverlagingen. Dit laatste dreef ook de Amerikaanse aandelenmarkten op, maar of de Republikeinen het budget daadwerkelijk kunnen verruimen hangt ervan af of ze ook het Huis van Afgevaardigden kunnen veroveren.
Met dit in het achterhoofd, schetst LGIM verschillende scenario's voor beleggers:
- Republikeinen winnen ook het Huis: Met de volledige controle over het Huis kunnen de Republikeinen belastingverlagingen doorvoeren, wat goed kan zijn voor Amerikaanse bedrijfswinsten, maar ook inflatie kan opdrijven. Dit scenario zou positief zijn voor de aandelenmarkt en de dollar, maar nadelig voor staatsobligaties door stijgende yields. Sectoren zoals financials en energie kunnen profiteren van deregulering, terwijl de auto-industrie kan lijden onder handelstarieven.
- Republikeinen winnen het Huis niet: Trump kan dan geen belastingverlagingen doorvoeren, wat de groei beperkt. Aandelen- en kredietmarkten kunnen hier negatief op reageren, en opkomende markten kunnen onder druk komen te staan door hogere tarieven.
Portefeuille-aanpassingen
Voor en tijdens de verkiezingen is LGIM geen expliciete posities in de portefeuilles aangegaan. Dit omdat de peilingen en voorspellingen in de aanloop naar de verkiezingen niet wezen op een duidelijke uitslag en we geen beleggingskansen zagen.
We kijken nu hoe de markten zich ontwikkelen ten opzichte van ons verwachte scenario, en voor dynamische strategieën speuren we naar bewegingen die overtrokken lijken of tegen onze verwachtingen ingaan. We hebben tot dusverre nog geen wijzigingen aangebracht.
Als we kijken naar de bredere macro-achtergrond en de positionering van onze portefeuilles, zien we dat de inflatie in de ontwikkelde markten richting de doelstelling gaat en dat de groeivooruitzichten in de VS robuust blijven. Bovendien zijn er weinig tekenen van een dip in de bedrijfswinsten. Daarom zijn we tactisch positief over aandelen in het algemeen.
Elders blijven we neutraal ten aanzien van staatsobligaties, hoewel de recente herwaardering van de renteverwachtingen de waarderingen aantrekkelijk maakt en we positieve diversificatievoordelen blijven zien in onze vastrentende beleggingen nu de correlatie tussen aandelen en obligaties negatief is geworden.
Wij blijven van mening dat de afweging tussen risico en beloning voor investment grade bedrijfsobligaties niet aantrekkelijk is. Vandaar dat dynamische portefeuilles onderwogen zijn in deze beleggingscategorie.
Op zo'n korte termijn moeten we niet teveel gewicht geven aan de impact op de resultaten van portefeuilles. Maar over het algemeen is het positief geweest voor de meeste strategieën, aangezien aandelen stijgen en dit het grootste deel van het risico vormt voor portefeuilles gericht op groei.