Freo: Corona zorgt in meeste gevallen voor financiële pas op de plaats
Freo: Corona zorgt in meeste gevallen voor financiële pas op de plaats
Bijna driekwart van de plannen van grote uitgaven wordt extra tegen het licht gehouden
Uit onderzoek blijkt dat bijna 30% van de Nederlanders zich zorgen maakt over zijn of haar financiële situatie als gevolg van de coronacrisis. In bijna driekwart van de gevallen denken mensen nu extra goed na over hun plannen voor de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe auto, een verbouwing of een andere grote uitgave in 2020. Van deze Nederlanders geeft meer dan de helft aan hun plannen uit te stellen of zelfs volledig te annuleren. Aan de ándere kant geeft 20% aan deze ideeën nu juist eerder uit te gaan voeren dan gepland. Dit en meer blijkt uit onderzoek van bureau Markteffect in opdracht van online kredietverstrekker Freo, onderdeel van de Rabobank.
Ron van Vliet, directeur van Freo: ‘Nederland kijkt de kat uit de boom en de meesten maken een pas op de plaats. Je ziet dat corona invloed heeft op de keuzes die worden gemaakt. Dat is natuurlijk niet meer dan logisch. We bedenken goed wat we met ons geld willen doen. Hoe zou je het willen besteden? Er zijn consumenten (16%) die juist nu hun lening versneld proberen af te lossen. Dit doen ze bijvoorbeeld omdat ze niet op vakantie gaan of op dit moment minder geld uitgeven. Op zich is het - als er ruimte voor is – natuurlijk verstandig en slim om je leningen snel af te lossen. Zeker als je niet zeker weet hoe de toekomst eruitziet. Die toekomst is toch wat onzeker nu en daar houden we rekening mee. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat bijna een kwart van de respondenten bang is zijn of haar baan te verliezen.'
Uitstel van grote uitgave: geen nieuwe auto
Hoe je het ook wendt of keert: de coronacrisis heeft invloed op de plannen voor de aanschaf van bijvoorbeeld een auto, verbouwing of andere grote uitgave. De meeste respondenten (gemiddeld 40%) die hiervoor concrete plannen hadden in 2020, geven aan deze plannen vanwege de coronacrisis uit te stellen naar een later tijdstip. Een op de tien van de ondervraagden heeft de plannen voor grote uitgaven zelfs volledig geannuleerd. De aanschaf van een auto wordt kennelijk gezien als een luxeproduct - en dus niet direct noodzakelijk. 16% van de consumenten die een auto wilden kopen, hebben dit plan in de ijskast gezet. Veel Nederlanders maken door de coronacrisis financieel dus een pas op de plaats.
Wat verder blijkt uit het onderzoek:
- 9 van de 10 respondenten verwacht op korte termijn aan de financiële verplichtingen te kunnen blijven voldoen.
- Bijna 80% denkt dat de coronacrisis zes maanden of langer duurt.
- Vrouwen zijn somberder gesteld dan mannen. Maar liefst 48% van de vrouwen (versus 30% mannen) verwachten dat de coronacrisis langer dan een jaar gaat duren.
- 51% van de ondervraagden verwacht dat de rente op geldleningen de komende tijd gaat stijgen.
- Een meerderheid (54%) verwacht ook dat minder Nederlanders gaan verhuizen.
- 58% verwacht dat meer mensen een geldlening af gaan sluiten vanwege de coronacrisis.
Het ‘Corona en lenen' onderzoek is in de week van 4 t/m 8 mei jl. uitgevoerd door Markteffect onder 532 consumenten in opdracht van Freo.