Outlook 2022: Edin Mujagić (OHV Vermogensbeheer)

Outlook 2022: Edin Mujagić (OHV Vermogensbeheer)

Vooruitzichten
Edin Mujagic (foto archief OHV Vermogensbeheer)

Edin Mujagić, Hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2022?

‘2022 wordt het jaar van zowel bovengemiddelde economische groei als bovengemiddelde inflatie. De economische groei komt hoog uit, vooral als gevolg van het herstel van de economische krimp in 2020. De bovengemiddeld hoge inflatie wordt deels daardoor veroorzaakt, maar ook door factoren zoals toenemende schaarste aan arbeidskrachten, kosten die te maken hebben met het reduceren van de CO2-uitstoot en de gevolgen van het zeer ruime monetaire beleid van het afgelopen decennium.

Dat alles wil niet zeggen dat torenhoge inflatie in het verschiet ligt, maar wel dat de kans groot is dat de inflatie meer in lijn zal komen te liggen met de gebruikelijke waardes (van om en nabij 2% per jaar).

De combinatie van hogere inflatie en economisch herstel zal het in toenemende mate lastiger maken voor centrale banken het huidige monetaire beleid voort te zetten. Het fundament onder 0% rente en kwantitatieve verruiming werd immers gevormd door deflatie- en recessiegevaar en die verdwijnen naar de achtergrond.

De ECB en de Fed zullen het monetaire beleid minder ruim moeten maken of dat op zijn minst aankondigen. Omdat het gevaar bestaat dat daarmee de groei en financiële stabiliteit in gevaar komen, vooral doordat de schulden te hoog zijn, is de kans is klein dat het monetaire beleid in 2022 of erna echt krap wordt, maar wel minder ruim in de loop der tijd. Ik houd dan ook rekening met de op termijn per saldo stijgende langetermijnrentes en eerder opwaartse dan neerwaartse druk op de aandelenkoersen.’

2022 wordt het jaar van zowel bovengemiddelde economische groei als bovengemiddelde inflatie.