AXA IM: Oorlog Oekraïne katalysator Europese energietransitie
AXA IM: Oorlog Oekraïne katalysator Europese energietransitie
De inval van Rusland in Oekraïne heeft de energiemarkten aanzienlijk verstoord waardoor de Europese Commissie (EC) de al ambitieuze transitieplannen naar duurzame energie wil versnellen. Maar zo gemakkelijk zal dat niet zijn, stelt David Page, hoofd macro-onderzoek bij AXA IM, in dit onderzoek waarin hij de impact van de oorlog op de missie van de EC om CO2-neutraal te worden onderzocht.
Met de implementatie van de nieuwste technologie wil de EC de gemiddelde uitstoot nu met 5% per jaar terugbrengen. Maar Page geeft aan dat de verwachte terugval van de beschikbaarheid van Russische gas gepaard zal gaan met een toename van steenkoolgebruik. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit de uitstoot van broeikasgassen juist vergroten in het komende decennium.
Ook is Page sceptisch als het gaat om de Europese plannen om op de korte termijn weg te bewegen van Russisch gas. “Volgens onze berekeningen zal Europa, zelfs zoals gepland, tot 2024 kwetsbaar blijven voor een onderbreking van de gasvoorziening, en in de praktijk kan dit nog langer duren”, zegt Page.
Toch lijkt Europa steeds standvastiger. Voorafgaand aan de invasie van Oekraïne zagen de Russen Europa’s afhankelijkheid van Russisch gas waarschijnlijk als één van de redenen die zware sancties vanuit zouden bemoeilijken. Nu lijkt het de andere kant op te gaan, zegt Page. “Sancties worden zwaarder en landen zijn meer verenigd dan velen hadden verwacht. Bovendien wil de EC, als gevolg van de stijging van de energieprijzen, een nog snellere verschuiving in de gasimport om Europa's afhankelijkheid van Rusland te verminderen. Europa heeft reeds Russische steenkool verboden, maar overweegt nu sancties tegen Russische import van olie en zelfs gas.”