T. Rowe Price: Goede vooruitzichten voor Azië, met een nieuw groeibeleid in China
13 december 2022
Vooruitzichten
Azië
China
T. Rowe Price blijft relatief positief over aandelen in Azië ex-Japan voor 2023. De kortetermijnvooruitzichten voor China en Noord-Azië zien er aantrekkelijk uit: De waarderingen staan op cyclisch lage niveaus en de markten zijn sterk ondergewaardeerd door wereldwijde beleggers. Anh Lu, Portfolio Manager, Asia ex-Japan Equity Strategy bij T. Rowe Price ziet tekenen dat China de COVID-beperkingen vermindert en de vastgoedsector meer steunt. Dat zou een goed voorteken moeten zijn voor de winsten in 2023, indien deze ontwikkeling de rest van het jaar aanhoudt.
Over India en Zuidoost-Azië is Lu op korte termijn iets voorzichtiger. Waarderingen, vooral in India, zien er op korte termijn gespannen uit. Toch meent zij dat India aan de vooravond staat van een hoger groeitraject onder invloed van een nieuwe investeringscyclus en een verbeterd vermogen om de geïmporteerde inflatiedruk te beheersen. Zuidoost-Azië kan profiteren van verdere directe buitenlandse investeringen nu sommige multinationals hun leveranciersbasis willen diversifiëren, weg van China.
Beëindiging zero-Covid beleid is cruciaal voor China en Azië
In vergelijking met andere regio's bevindt Azië zich in een relatief goede positie om de wereldwijde groeivertraging te doorstaan. Een belangrijke reden daarvoor is dat China volgend jaar een economisch herstel zal doormaken, wat de activiteit in heel Azië ex-Japan zou moeten ondersteunen, meent Lu.
China heeft het voordeel dat het zich in een heel andere fase van zijn conjunctuurcyclus bevindt dan andere grote economieën. De lage inflatie betekent dat er voor China ruimte is om de kredietverlening uit te breiden en de economie te stimuleren na de beëindiging van het nul-COVID-beleid. De aankondiging na het Congres van 20 maatregelen ter versoepeling van de lockdown-beperkingen en maatregelen ter ondersteuning van de vastgoedsector wijst op een beleidsverschuiving in Beijing van stabiliteit naar groei. Hoewel de timing van een beëindiging van het zero-Covid beleid onzeker blijft, is de beleidsrichting nu veel duidelijker. De waarschijnlijkheid van een volledige heropening volgend jaar lijkt te zijn toegenomen.
Beleggingsvooruitzichten voor Azië ex-Japan voor 2023
De beleggingsprestaties in 2022 bleven achter bij de verwachtingen door de hogere inflatiedruk als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, terwijl China bleef vasthouden aan zijn zero-Covid beleid en beperkte steun aan de vastgoedsector. De vooruitzichten voor 2023 zijn veelbelovender. Beleggers in Aziatische aandelen moeten wel geduld hebben, want volgens Lu wordt het optimisme nog steeds gedragen door langetermijntrends voor Azië: meer milieubescherming, de overgang naar groene energie, de modernisering van de industrie en de infrastructuur, importsubstitutie, de snelle opmars van het internet-ecosysteem en verdergaande regionale integratie.
China
Lu is voorzichtig optimistisch over China, waar een vertragende economie, de neergang op de vastgoedmarkt, toenemende geopolitieke risico's en zorgen over private bedrijven de waarderingen van Chinese aandelen tot historisch lage niveaus hebben doen dalen. Het in oktober afgesloten congres van de Communistische Partij heeft niets veranderd aan China’s streven naar innovatie en de transitie naar groene energie. T. Rowe Price belegt in aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven die door het Chinese overheidsbeleid zijn geraakt. Denk aan onlinebedrijven, consumentenbedrijven en vastgoedgerelateerde bedrijven. Lu ziet hier een aanzienlijk potentieel voor sectorconsolidatie.
India en Zuidoost-Azië
Lu ziet goede beleggingsmogelijkheden in Zuid-Azië en Zuidoost-Azië. De Indiase aandelenmarkt toonde dit jaar een verrassende veerkracht, gesteund door binnenlandse beleggers, een post-pandemie herstel van de binnenlandse consumptie en de relatieve zwakte van Chinese activa. Op korte termijn zijn de waarderingen de grootste zorg voor India na zo'n sterke outperformance. Indien de waarderingen terugkeren naar een redelijker niveau, dan biedt India dankzij zijn demografische en langetermijngroeivooruitzichten nieuwe beleggingskansen. Zuidoost-Azië is een ander regionaal lichtpunt nu de economieën na de pandemie weer opengaan en de inflatierisico's relatief goed worden beheerst.
Zuid-Korea en Taiwan
De recessie in de elektronicasector is momenteel ver gevorderd en in de tweede helft van 2023 wordt een opleving verwacht, wat een goed voorteken zou moeten zijn voor de technologiegerichte markten van Taiwan en Zuid-Korea. Met hun innovatiegedreven economieën, ondersteund door voortdurende verbeteringen in de technologiesector, blijven beide landen aantrekkelijke groeikansen bieden. In het geval van Taiwan denkt Lu dat de markt de geopolitieke risico’s s al sterk heeft ingeprijsd. Volgens haar heeft TSMC een sterke positie in de wereldwijde halfgeleiderindustrie dankzij zijn voortdurende innovatie in de productie van geavanceerde chips.
Deel dit bericht