Schroders: Drie thema’s die de prestaties van financiële markten in 2019 beïnvloeden
Schroders: Drie thema’s die de prestaties van financiële markten in 2019 beïnvloeden
De zorgen over de economische groei en de verkrapping van de liquiditeit drukten in 2018 op de financiële markten en het ziet ernaar uit dat dit in 2019 niet anders zal zijn. Volgens Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders, spelen drie thema’s een belangrijke rol in 2019 die richting geven aan de marktprestaties. In de nieuwste Economic and Strategy Viewpoint - January 2019 van Schroders licht hij ze toe.
De zorgen over de economische groei en de verkrapping van de liquiditeit drukten in 2018 op de financiële markten en het ziet ernaar uit dat dit in 2019 niet anders zal zijn. Volgens Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders, spelen drie thema’s een belangrijke rol in 2019 die richting geven aan de marktprestaties. In de nieuwste Economic and Strategy Viewpoint - January 2019 van Schroders licht hij ze toe.
De teleurstellende wereldwijde economische groei bleef een bron van zorg omdat de handelsspanningen escaleerden. De tegenvallende groei was nou ook weer niet zo groot maar aandelenmarkten hadden juist een voortzetting van positief nieuws ingeprijsd, gezien de marktwaarderingen. Het slechte nieuws kwam daarom extra hard aan op de aandelenmarkten. De vertraging van de exportgroei werd volgens Wade niet alleen veroorzaakt door de handelsspanningen, maar ook door de sterke Amerikaanse dollar. Hij meent dat de toegenomen onzekerheid ook de kapitaalinvesteringen beïnvloedt.
De teleurstellende economische groei verklaart niet de ondermaatse prestaties van staatsobligaties in 2018. Hiervoor kan beter naar de verkrapping van de wereldwijde liquiditeit worden gekeken. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft de rente in 2018 vier keer verhoogd en hoewel de rentecurve is afgevlakt, zijn de obligatierendementen hoger als gevolg van de stijging van de korte rente. Bovendien levert cash voor het eerst in tien jaar meer op dan de onderliggende inflatie en behoudt het dus zijn waarde in reële termen.
Cash is ook aantrekkelijk ten opzichte van het eigen vermogen, waarbij de rente voor het eerst sinds 2008 boven het dividendrendement op de S&P 500 uitkomt. Hoewel dit niet betekent dat aandelen duur zijn, vermindert het wel de zoektocht van beleggers naar inkomsten en die hen sinds de financiële crisis en de sterk gedaalde rente naar risicovolle activa heeft geleid.
Wade ziet drie thema’s een grote rol spelen in 2019:
1. Liquiditeit ebt weg
In de toekomst zal de wereldwijde liquiditeit waarschijnlijk verder teruglopen. De ECB zal, naast een voortzetting van QT door de Fed, haar programma voor de aankoop van activa beëindigen, zoals bevestigd tijdens haar laatste beleidsvergadering. Deze stappen betekenen dat de Bank of Japan de enige centrale bank is die zich in 2019 actief met QE zal bezighouden. De interventies van de centrale banken van China en Zwitserland op de valutamarkten kunnen worden voortgezet, maar het netto resultaat is dat het totale liquiditeitsniveau in 2019 zal teruglopen.
2. Opkomende markten maken een come-back
Het lijkt misschien vreemd in het verlengde van het vorige thema, maar opkomende markten activa kunnen in 2019 een come-back maken. De aanscherping van de wereldwijde liquiditeit en aanwezige handelsspanningen zijn hierbij niet behulpzaam, maar als de Fed in juni 2019 besluit de verkrappingscyclus te onderbreken, is er een goed argument voor een verzwakking van de dollar. Dit zou de druk op partijen die in dollars lenen en opkomende markten verlichten. Volgens Wade hebben opkomende markten het ergste al verdisconteerd, waarbij zowel de aandelen- als de valutamarkten aanzienlijk zijn gedaald.
3. Meer populistische druk leidt tot meer en aangepast begrotingsbeleid
Regeringen die groei nastreven, voeren niet langer economische hervormingen door om de concurrentiepositie van het land te versterken of de arbeidsmarkten flexibeler te maken. De aanpak tegenwoordig is om een snelle oplossing te vinden door middel van bijvoorbeeld een belastingverlaging, hogere overheidsuitgaven of een aanpassing van de regelgeving, zoals een verhoging van het minimumloon. Sommige van deze maatregelen zijn gerechtvaardigd en hadden zelfs al veel eerder moeten worden getroffen, maar regeringen zijn vaak niet sterk genoeg om de populistische druk om een budgettaire oplossing te realiseren te kunnen weerstaan. Dit betekent dat overheden vaker en meer geld zullen lenen, zoals de VS al deed met een begrotingstekort van bijna 4% van het BBP, wat opmerkelijk is voor een economie met het laagste werkloosheidspercentage sinds 1969. In dit stadium van de cyclus zou de begroting bijna in evenwicht moeten zijn, zo niet een overschot vertonen.
Hoe presteren de markten in 2019?
Zorgen over de krappe liquiditeit zullen blijven in 2019, maar Wade verwacht dat overheden de macro-effecten zullen trachten te compenseren door middel van begrotingsbeleid. Wat de groei betreft, liggen de basisscenario's van Schroders voor 2019 iets onder de consensus. De handelsspanningen ziet Wade aanhouden, wat ervoor zorgt dat de bezorgdheid over de economische groei zal aanhouden. Het is mogelijk dat de markten al veel van het slechte nieuws hebben verdisconteerd, met historische koers-winstratio’s die nu al onder hun voortschrijdende gemiddelden liggen. Dit is natuurlijk geen garantie voor positieve rendementen in 2019, maar betekent wel dat de markten dit jaar beter gepositioneerd zijn voor teleurstelling en dus potentieel beter bestand zijn tegen schokken dan vorig jaar.