Schroders: Argentinië terug in EM Index - wat betekent dat voor beleggers?

Schroders: Argentinië terug in EM Index - wat betekent dat voor beleggers?

Opkomende markten
Argentinië.webp

Na tien jaar van afwezigheid is Argentinië weer opgenomen in de MSCI Emerging Markets Index. Wat dat betekent voor beleggers, legt Pablo Riveroll, Head of Latin American equities bij Schroders, uit in een artikel.

Positief over Argentinië op korte termijn

Ondanks dat Argentinië in 1988 een van de eerste landen was die in de MSCI EM index werd opgenomen, kreeg het land een downgrade naar frontier status in 2009 als gevolg van restricties op kapitaalstromen in en uit het land. Rivello ziet de terugkeer in de index als positief op korte termijn. Het kan een kapitaalinstroom van 1 miljard dollar aantrekken van passieve beleggers. Voor de actieve beleggers die een lange termijn-gericht zijn, zal de focus echter komen te liggen bij het politieke beleid na de presidentsverkiezingen in oktober dit jaar. Daarnaast blijft het economisch herstel gevoelig voor de schommelingen in de mondiale groei en de wereldwijde financiële condities. Schroders monitort de ontwikkelingen, maar blijft vooralsnog voorzichtig ten aanzien van Argentinië.

Economische onbalans

Aan het begin van de 20e eeuw behoorde Argentinië tot de meest welvarende economieën ter wereld en kon het zich meten met Frankrijk en Italië. Door zijn meer open, exportgerichte karakter en afhankelijkheid van de landbouwexport werd Argentinië echter blootgesteld aan externe schokken. Verschillende perioden van interventionistisch overheidsbeleid hebben tot onevenwichtigheden in de economie geleid. Dit omvatte periodes van hyperinflatie, accumulatie van buitenlandse schuld en vervolgens wanbetaling (voor het laatst in 2014), wat bijdroeg tot een aantal devaluaties van de Argentijnse peso. Als gevolg daarvan heeft het land een recordaantal wanbetalingen op zijn schuld, waaronder het grootste wanbetalingspercentage ooit.

Recessie en inflatie

De verkiezing in 2015 van president Macri zorgde voor optimisme en hoop op een meer conventionele politiek, met marktvriendelijke hervormingen. Valutacontroles werden afgeschaft, subsidies op energie en transport verlaagd, hervormingen werden doorgevoerd in belastingen en het pensioenstelsel. Maar het tempo van hervormingen is omlaag gegaan. De hoge inflatie houdt aan, de sterkere dollar tastte de externe en fiscale positie van het land aan. Droogte veroorzaakte een valutacrisis en een recessie. De Argentijnse centrale bank heeft daarop de rente verhoogd tot boven de 60% en de overheid was genoodzaakt een lening van 56 miljard dollar bij het IMF af te sluiten, de hoogste lening die het IMF ooit is aangegaan. De crisis dwong de overheid tot beleidsverbeteringen. Tijdelijke invoerheffingen werden geïntroduceerd. Nieuwe kapitaalcontroles lijken echter onwaarschijnlijk, omdat de afschaffing daarvan voorwaarde was voor opname in de EM Index.

Beleggen in Argentinië - hou rekening met volatiliteit

Beleggers in Argentinië hebben behoorlijk wat volatiliteit ervaren, zelfs naar EM-maatstaven. De MSCI Argentina index rendeerde zo’n 74% in 2017 in dollars, maar kelderde vervolgens 51% in 2018. De aandelenmarkt daar behoort tot de meest volatiele van de opkomende landen sinds de lancering van de MSCI EM. De weging van Argentinië in de index bedraagt nu 0,3% (tegen 5% bij aanvang) en slechts 2.5% in de MSCI Latin America Index. De impact is dus nu beperkt.

De opname van Argentinië in de EM index heeft het potentieel om positief uit te pakken. Het verbreedt de beleggingsbasis voor het land. Maar de promotie komt op een onzeker moment nu de economie in recessie is, de inflatie hoog blijft en verkiezingen voor de deur staan. Voor beleggers is dat laatste de grootste onzekerheid. De test voor de regering is of het de inflatie kan beteugelen en de economie weer op gang kan krijgen. Die vooruitzichten zijn nog onzeker, net zoals de verwachtingen voor hervormingen op de lange termijn en het grote externe tekort.