Ebury: Nieuws uit Oekraïne steeds grimmiger

Ebury: Nieuws uit Oekraïne steeds grimmiger

Currency War Ukraine
Rusland (03)

Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer, Ebury

De steeds verder escalerende humanitaire en veiligheidscrisis door de Russische inval in Oekraïne blijft de financiële markten teisteren.

Overal zijn volatiele bewegingen en vluchten naar veilige havens te zien. De Europese activa krijgen het er extra stevig van langs, door de geografische ligging en de vatbaarheid van dit continent voor onderbrekingen van energieleveringen. Bij de G10 deden de euro en de Zweedse kroon het het slechtst, met koersdalingen van respectievelijk zo’n 3% en bijna 5%.
 
De ranglijsten worden op dit moment niet aangevoerd door traditionele veilige havens als de Japanse yen en de Zwitserse frank, maar door valuta van grondstofexporterende landen die ver van de oorlog liggen. Munten als de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollar, de Colombiaanse peso en de Braziliaanse real profiteren van de mondiaal sterk stijgende commodityprijzen.
 
Een schril contrast met de massale risico-aversie die tot voor kort te zien was. Het is niet verwonderlijk dat de Russische roebel en de meeste andere Oost-Europese valuta het andere uiterste vormen, met scherpe neerwaartse bewegingen, onder aanvoering van de Poolse zloty.
 
De ECB komt dinsdag bijeen. De uitkomst van deze bijeenkomst is lastiger te voorspellen dan ooit, want de centrale bank heeft te maken met een enorm stagflatierisico, bovenop de al bestaande opkomende prijsdruk. Daarnaast worden dinsdag in de VS de inflatiecijfers van februari gepubliceerd. Die zullen het valutapaar EUR/USD waarschijnlijk een uiterst volatiele handelsdag bezorgen.
 
De financiële markten blijven uiteraard vooral gericht op het nieuws over de Russische invasie. Ze kijken met name uit naar signalen die op een wapenstilstand wijzen. Die zouden voor een tijdelijke koersstijging bij de risicoactiva kunnen zorgen.