BLI: Oorlog in Oekraïne zet aandelenkoersen onder druk
BLI: Oorlog in Oekraïne zet aandelenkoersen onder druk
De beurzen hebben de neerwaartse tendens die aan het begin van het jaar was ingezet, doorgetrokken. Het inflatierisico, dat nog werd versterkt door het escalerende conflict tussen Rusland en Oekraïne, zet de aandelenkoersen onder druk. Dat staat in de recentste marktanalyse van Guy Wagner en zijn team.
De internationale economische groei blijft sterk. Na een lichte verzwakking van de dienstensector in het begin van het jaar door de sterke toename van het aantal coronabesmettingen, gaan de meeste economische indicatoren weer de goede kant op.
“In de Verenigde Staten doet de groei het bijzonder goed, doordat de gezinsconsumptie profiteert van de sterke stijging van de lonen en de bedrijfsinvesteringen baat hebben bij de hoge winstgroei”, zegt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments.
In Duitsland heeft de IFO-activiteitsindicator zich in februari aanzienlijk hersteld, wat erop wijst dat de bevoorradingsproblemen in de verwerkende industrie beginnen af te nemen. In China voerde de overheid haar fiscale en monetaire steunmaatregelen op om een al te sterke vertraging van de economie als gevolg van de vertraging in de vastgoedsector te voorkomen. In Japan dreigen de stijgende grondstoffenprijzen op de lopende rekening en de bbp-groei te wegen, omdat het land sterk afhangt van de energie-import.
“De hoge inflatie vormt de komende maanden het grootste risico voor de mondiale groei,” denkt de Luxemburgse econoom, “vooral omdat het escalerende conflict tussen Rusland en Oekraïne de energiekosten vermoedelijk nog meer de hoogte in zal jagen.”
Inflatiestatistieken blijven verslechteren
De inflatiestatistieken blijven verslechteren. Zo steeg de inflatie in de Verenigde Staten naar 7,5%, het hoogste niveau in 40 jaar. Ook in de eurozone blijft de inflatie stijgen. Ze staat nu op het hoogste peil sinds de invoering van de eenheidsmunt. Zo steeg de totale inflatie tussen januari en februari van 5,1% naar 5,8%.
ECB sluit eerste renteverhoging dit jaar niet langer uit
De notulen van de vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve in januari bevestigden dat Jerome Powell en zijn team vastberaden waren om de monetaire broekriem aan te halen om te voorkomen dat de inflatie lange tijd hoog zou blijven. In Europa sloeg de voorzitter van de Europese Centrale Bank tijdens de eerste vergadering van de raad van bestuur van dit jaar een restrictievere toon aan dan verwacht. Hoewel de monetaire voorwaarden niet veranderd zijn, kon Christine Lagarde een eerste renteverhoging in de loop van dit jaar niet langer uitsluiten. Zij noemde een eventuele renteverhoging een 'optie', die afhangt van wat de inflatie de komende maanden doet.
Staatsobligaties gegeerd als vluchtwaarden
In de eerste helft van februari heeft de verslechterende inflatie ertoe geleid dat de stijging van de rente op staatsobligaties die de voorgaande maand plaatsvond, werd voortgezet.
“In de tweede helft van de maand, toen het conflict tussen Rusland en Oekraïne escaleerde, waren staatsobligaties gegeerd als vluchtwaarde en daalde de langetermijnrente weer.”
Uiteindelijk is de Amerikaanse tienjaarsrente over de hele maand bekeken licht gestegen. In de eurozone is de langetermijnrente in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje gestegen.
Groeiwaarden stonden bijzonder laag
In februari hebben de beurzen de neerwaartse tendens die ze aan het begin van het jaar hadden ingezet, doorgetrokken. Het inflatierisico, dat nog werd versterkt door het escalerende conflict tussen Rusland en Oekraïne, zet de aandelenkoersen onder druk. Zo heeft de wereldwijde aandelenindex MSCI All Country World Net Total Return in euro terrein verloren. Als we naar de regio's kijken, zien we dat de S&P 500 in de VS, de Stoxx Europe 600, de Topix in Japan en de MSCI Emerging Markets stuk voor stuk zijn gedaald.
“Van alle sectoren heeft enkel de energiesector niet onder de algemene beurszwakte sinds het begin van het jaar geleden, terwijl de zogeheten groeiaandelen in de technologiesector, de discretionaire consumptiegoederen en de communicatiediensten bijzonder rake klappen hebben gekregen”, aldus Guy Wagner.