ABN AMRO MeesPierson: Diversificatie in beleggingsstrategie wint aan belang

ABN AMRO MeesPierson: Diversificatie in beleggingsstrategie wint aan belang

Asset Allocation
Asset allocatie (01)

Sinds 2022 zijn de aandelenkoersen met ruim 50% gestegen. De vraag dringt zich op hoe duurzaam zulke hoge waarderingen zijn en welke gevolgen dit heeft voor beleggers in een onzekere en volatiele economische omgeving.

Na een forse dip in de aandelenmarkten in 2022 vond de beurs de weg weer omhoog. Sinds dit dieptepunt is de Amerikaanse aandelenindex, de S&P 500, met ruim 50 procent gestegen. Dat geldt niet alleen voor de koersen, maar óók voor aandelen. Hoewel het vaak gedacht wordt dat hogere koersen automatisch betekenen dat aandelen duurder zijn, is dit niet altijd het geval.

Als de winst van een bedrijf stijgt en de prijs van het aandeel stijgt even hard mee, dan betaalt een belegger een hogere absolute prijs voor het aandeel, maar blijft de prijs per euro winst gelijk. Het aandeel is dus niet duurder geworden. Deze verhouding tussen de koers van een aandeel en de winst van het bedrijf - de koers/winst-ratio - geeft aan hoeveel beleggers moeten betalen voor de onderliggende winst en is een belangrijke maatstaf om de waardering van aandelen te bepalen.

Sinds 2022 is de waardering van aandelen flink opgelopen. De tech-sector is de absolute koploper, omdat deze sector maximaal profiteert van de AI-hype. De IT-sector heeft op dit moment een koers/winst-ratio van 42 keer de winst; tijdens de dip in 2022 was dit nog 22. Dat betekent dat de koersen sterker zijn gestegen dan de winstontwikkeling. Met als gevolg dat beleggers meer moeten betalen voor elke euro of dollar winst per aandeel van een bedrijf.

In de recente geschiedenis zijn waarderingen van de brede markt alleen in 2000 en 2021 hoger geweest dan nu. Hierna volgde toen flinke koerscorrecties. Dit gegeven toont het belang aan voor beleggers om risico’s goed in de gaten te houden.

Optimisme onder beleggers groeit

Als we de rally over deze periode van dichterbij bekijken, zien we dat de stijging van de S&P 500 sinds het dal in 2022 grotendeels is veroorzaakt door de stijging van de koers/winst-ratio. Dat is niet echt verrassend. In 2022 werd het sentiment onder beleggers in negatieve zin beïnvloed door de hoge inflatie en de angst voor een recessie.

Inmiddels is dit sentiment verbeterd en zal de economische groei in de Verenigde Staten zich iets onder de historische trend bevinden. Nu beleggers optimistischer zijn, zijn ze ook bereid om meer te betalen voor aandelen. De koersen lopen hierdoor vooruit op de verwachtingen van beleggers.

Klein maar fijn

Wat opvalt, is dat de grootste Amerikaanse aandelen - de tech-giganten uit de Magnificent Seven - de grootste stijgingen hebben doorgemaakt. Doordat deze bedrijven door hun omvang een significant deel van de brede index uitmaken, stuwen zij de waardering van de index omhoog. Een blik op het bredere plaatje leert dat - hoewel de waarderingen van de S&P 500 hoog liggen - de waarderingen van kleinere aandelen relatief aantrekkelijk zijn.

Historisch zijn er verschillende periodes geweest waarbij de waarderingen van kleinere bedrijven (small caps) hoger of juist lager waren dan van grote bedrijven (large caps) van de S&P 500. Op dit moment is de korting op small caps ten opzichte van large caps ongeveer even groot als in 2000; in de jaren die volgden, hebben small caps fors hogere rendementen behaald.

Ook heeft de rentestand een grotere invloed op kleine aandelen. Nu de beleidsrente van centrale banken begint te dalen, liggen hier mogelijk kansen en kan het voor beleggers interessant zijn om diversificatie in small caps te zoeken. Toch zijn de daadwerkelijke rendementen tegelijkertijd afhankelijk van andere, soms onvoorspelbare factoren, zoals veranderende economische omstandigheden, het marktsentiment, de plannen van Trump en geopolitieke gebeurtenissen.

Nog geen reden voor zorgen

‘Koop laag, verkoop hoog’: het is op de beurs een aloud gezegde. Maar zo eenvoudig is dit niet. In de praktijk is het namelijk lastig te voorspellen wanneer zich in de markt pieken of dalen voordoen. Hoge waarderingen kunnen lang aanhouden en zijn daardoor geen goed middel om de markt te timen. De huidige waarderingen laten zien dat beleggers met vertrouwen naar de toekomst kijken. Zolang bedrijfswinsten voldoen aan de verwachtingen is dit dus niet per definitie reden tot zorg.

Zo wijzen ervaringen in het verleden er op dat het zelfs kan lonen om aandelen te kopen als deze op hoge niveaus staan. Beleggers die op nieuwe hoogtepunten aandelen kopen behalen historisch gezien een gemiddeld jaarrendement van 10,1%, terwijl beleggers die op een willekeurig punt instapten een rendement van 9,8% behaalden. Hoogtepunten volgen elkaar vaak op. Dat betekent dat de recente pieken voor beleggers niet direct aanleiding hoeven te zijn om gas terug te nemen.

Het is wél belangrijk te onthouden dat koersen door de hoge standen ook harder kunnen corrigeren als verwachtingen niet worden waargemaakt. Diversificatie blijft dus belangrijk om zulke risico’s te beperken, door kansen te benutten in sectoren met aantrekkelijke waarderingen. Met de juiste diversificatie en een goed risicomanagement kunnen beleggers dus ook in deze uitdagende markt profiteren van rendement.