Column Bob Homan: Even terug naar de basis

Column Bob Homan: Even terug naar de basis

Bob Homan

Door Bob Homan, Hoofd ING Investment Office


Na de snelste daling van aandelenmarkten ooit, hebben we nu ook te maken met de grootste stijgingen per dag. Per saldo zijn de verliezen natuurlijk nog altijd enorm.

Overdreven reacties…

Reageren markten daarmee overdreven? Ik denk het wel. Het lijkt erop dat veel belegger - al of niet computergestuurd - achter elkaar aanrennen. Neem bijvoorbeeld de enorme stijging van de aandelenkoersen met meer dan 10% op Wall Street afgelopen dinsdag. Was er nou echt zoveel nieuwe informatie? Ja, het stimuleringsplan van de overheid werd goedgekeurd. Maar praktisch iedereen ging er al vanuit dat dit plan vroeg of laat goedgekeurd zou worden. En dat oliebedrijven aankondigden hun investeringen terug te schroeven, mocht ook niemand verrassen.

… maar irrationeel?
Maakt dit markten irrationeel? Dat vind ik moeilijker te zeggen. Informatie komt ieder jaar weer sneller tot beleggers (of hun computerhandel-algoritmes), die op die informatie ook steeds sneller reageren. Daarmee worden andere beleggers ook gedwongen steeds sneller te reageren en vooruit te lopen op zaken. En zeker onder de huidige omstandigheden is het geen sinecure om met succes op de zaken vooruit te lopen. In mijn ogen is de ontwikkeling rondom het virus allesbepalend. En zowel op hele zwakke als op hele goede beursdagen vind ik de reacties niet volkomen irrationeel. Volgens mij hangt van de indamming van de pandemie - zeker voor de korte termijn - alles af. Dat de markt in ieder geval niet volkomen irrationeel is, laten de grote verschillen in koersreactie per sector zien. Waar de energiesector de afgelopen weken bijna is gehalveerd in beurswaarde, beperkt de IT-sector de schade in dezelfde periode tot een procent of 17.

Bestaande trend versterkt door coronacrisis
Wat is nu wijsheid met zoveel onzekerheid? Mij helpt het om even terug naar de basis te gaan. Als aandeelhouder ben je eigenaar van een klein stukje van een bedrijf. Als je je dan afvraagt wat de huidige situatie je als bedrijfseigenaar kost, hoe snel je dat weer te boven bent en hoe je denkt dat je er over vijf of tien jaar voor staat, dan zijn er niet alleen bedreigingen maar zeker ook kansen. Mijn voorlopige conclusie hierbij is dat reeds bestaande trends zoals de groei van IT en het oog voor duurzaamheid door de huidige crisis versterkt worden.