ECR Research: Trump als Law & Order-president richting tweede termijn?

ECR Research: Trump als Law & Order-president richting tweede termijn?

Verenigde Staten
Andy Langenkamp (foto archief ECR Research)

Door Andy Langenkamp, Senior Politiek Analist bij ECR Research

Afgelopen week schreef ik over de winkansen van Joe Biden bij de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. De voormalige Democratische vicepresident heeft nog altijd het beste vooruitzicht op de overwinning, maar zijn kansen zijn wel rap geslonken. Hoe komt dat?

In een rapport voor onze klanten enkele weken geleden schreef ik over drie scenario’s waarin Trump zijn presidentschap nog kon prolongeren:

  1. Als de coronacrisis heel snel minder ernstig wordt;
  2. Als een grootschalig conflict met het buitenland uitbreekt.
  3. Als de sociale onrust rondom Black Lives Matter veel erger wordt en een groot deel van de Amerikanen een harde aanpak van de protesten steunt;

Ten aanzien het eerste scenario kunnen we constateren dat de president weinig acties onderneemt die een einde van de coronacrisis dichterbij brengen. Soms is zelfs sprake van het tegenovergestelde. Bovendien is het zeer onwaarschijnlijk dat voor november een vaccin beschikbaar komt dat snel en masse kan worden verstrekt en dat het vertrouwen geniet van alle Amerikanen. Groepsimmuniteit zit er voorlopig ook niet in. Met andere woorden, de kans is vrij klein dat de redding voor Trump komt via de coronacrisis.

Een tweede route dat voor Trump zicht brengt op nog een tweede termijn, is de buitenlandse: een groot conflict met een ander land kan een rally around the flag-effect hebben. We zien nu al tekenen dat Trump dit pad probeert te bewandelen met zijn dreigementen richting TikTok (van Bytedance) en WeChat (van Tencent). Als Tencent werkelijk in de ban wordt gedaan, kan dat grote gevolgen hebben. Niet alleen voor de betrekkingen tussen China en de VS, maar ook voor de financiële en economische banden tussen veel andere landen en China. Tencent is namelijk een enorme speler geworden in China (maar ook daarbuiten) en heeft een vinger in de pap bij vele zo niet de meeste financiële transacties in China. Als Amerika daadwerkelijk tot sancties overgaat, betekent dit dat ook niet-Amerikaanse bedrijven niet meer met Tencent kunnen samenwerken; het is voor veel bedrijven te riskant om afgesloten te worden van de Amerikaanse financiële markten en afzetmarkten. Kortom, de spanningen tussen Amerika en China lopen verder en verder op en de rest van de wereld wordt daarbij meegesleept. Toch acht ik het niet waarschijnlijk dat deze nieuwe Koude Oorlog voor november zodanig ontspoort, dat dit ervoor zorgt dat Trump in het Witte Huis mag blijven wonen. Mede omdat zo’n intensivering van de clash een crash van aandelenmarkten zal veroorzaken. Een crash die dan hoogstwaarschijnlijk voor mondiale paniek op financiële markten zorgt.

Dan Black Lives Matter. De daaraan gerelateerde protesten en geweld zetten nu al vrij lang door. Veel Amerikanen die Trump de rug toegekeerd hebben, overwegen hem weer een kans te geven, omdat ze dan kunnen leven met een president die hardhandig en met weinig respect voor de wet protesten neerslaat. Ross Douthat, de conservatieve columnist van de New York Times, gaf een tijdje geleden aan waarom hij het zeer onwaarschijnlijk achtte dat de sympathie voor de beweegredenen van de demonstranten zou omslaan in de wens om de publieke orde en veiligheid veel zwaarder te wegen. Ten eerste wonen de potentieel zwevende kiezers vooral in de buitenwijken die relatief weinig last hadden van de protesten. Ten tweede wonen juist in de binnensteden die het meest geteisterd worden door de onrust, vooral veel liberale kiezers die nooit zullen overwegen op Trump te stemmen. Tot slot heeft Trump met zijn acties en woorden zichzelf wel heel erg neergezet als iemand die olie op het vuur gooit, in plaats van een leider die rust kan brengen.

Dit zijn allemaal valide redenen om te veronderstellen dat de sociale onrust rond BLM geen scenario vormt voor Trumps herverkiezing, maar nu de onrust zo lang aanhoudt, is er wel degelijk een trend zichtbaar van afnemende sympathie voor de demonstraties en meer steun voor een harde aanpak. De Trump-campagne speelt hier ook slim en zonder enige schroom op in, door nu te pas en te onpas de Law & Order kaart te spelen om zo ook de aandacht af te leiden van de falende aanpak van de coronacrisis en de daaraan gerelateerde economische problemen. Als Trump & Co erin slagen om orde en veiligheid als HET onderwerp voor deze campagne neer te zetten, dan krijgt Biden het nog heel moeilijk.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com.