ECR Research: Forse correctiebel geluid of vals aandelenalarm?

ECR Research: Forse correctiebel geluid of vals aandelenalarm?

Aandelen Verenigde Staten
Andy Langenkamp (foto archief ECR Research)

Door Andy Langenkamp, Senior Politiek Analist bij ECR Research

De Amerikaanse aandelenbeurzen deden het de afgelopen maanden zeer goed. Dit met name onder aanvoering van de technologie-aandelen zoals Amazon, Facebook, Apple en Alphabet/Google. Apple was afgelopen week 2.000 miljard dollar waard. Daarmee was het bedrijf meer waard dan de gehele Britse FTSE-index.

Dat vooral de technologiefondsen zo’n opmars maakten, verklaarde ook waarom de NASDAQ-index het van de Amerikaanse florerende indices het best deed. De NASDAQ maakte dan afgelopen week ook de grootste duikeling toen even sprake leek van lichte paniek onder beleggers. Daarbij kregen ook de aandelenbeurzen hier in Europa een tik.

Inmiddels lijken beleggers alweer van de schrik bekomen. De daling van vorige week wordt vooral toegeschreven aan het Japanse Softbank, dat de afgelopen maanden grootschalig call-opties op techbedrijven kocht en hierdoor de koersen van de grote techbedrijven extra opklopte.

S&P 500 onder de 3000

Betekent dit dat we nu weer de weg omhoog hebben ingezet en dat we voorlopig geen nieuwe, sterke dalingen van de aandelenindices hoeven te verwachten? Dat is maar zeer de vraag. Zeker als het over Amerikaanse aandelen gaat. Wij zien minstens vier redenen waarom we op korte termijn flinke neerwaartse correcties kunnen verwachten:

  • De onzekerheid rondom de Amerikaanse verkiezingen begin november neemt sterk toe. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden leek een paar weken geleden de overwinning al bijna niet meer te kunnen ontgaan, maar inmiddels zijn president Trump en Biden elkaar alweer aanmerkelijk dichter genaderd in de peilingen en de betting markets geven een nog spannender beeld. Als de uitslag heel close wordt, kan het zomaar weken of zelfs maanden duren voordat we een definitieve uitslag hebben. In het ergste geval breken onlusten uit en ontstaat een diepe politieke crisis. Verschillende war games – waarin diverse verkiezingsscenario’s werden nagebootst – wezen onlangs uit dat de kans op chaos na de verkiezingen zeker niet denkbeeldig is.
  • Nu de herfst en winter snel naderen, is de vrees dat de coronapandemie (nog) harder toeslaat. Trump mag voortdurend hoog van de toren blazen dat een vaccin op korte termijn beschikbaar komt, maar wij hebben zo onze twijfels. Bovendien zullen veel mensen een vaccin weigeren dat (te) snel door alle procedures is gedrukt. Daarbij komt dat een vaccin sowieso nooit voor 100% van de mensen werkt; de verwachting is voor corona dat dit percentage eerder op 50-70% ligt.
  • We hebben in veel landen een paar maanden van een krachtig economisch herstel gezien. Dit zwakt nu op veel plekken af.
  • Met name in Amerika haperen de politieke inspanningen om een volgend steunpakket in de steigers te zetten. Zonder bijspringen van de overheid krijgen economieën het waarschijnlijk erg zwaar.

Gezien het bovenstaande – en een aantal technische redenen – verwachten onze economen de komende tijd voor bijvoorbeeld de S&P 500 een daling naar onder de 3000 en mogelijk zelfs naar 2900.

Europa als alternatief?

Ondanks meer fiscale stimulansen en het ontbreken van de verkiezingsonzekerheid hoeven Europese aandelen het niet per se veel beter te doen. Europa kampt namelijk met zijn eigen problemen. Het aantal coronabesmettingen loopt op (terwijl deze in Amerika dalen; weliswaar wel van zeer hoge aantallen naar iets minder hoge aantallen). Daarnaast kampen we in Europa met geopolitieke spanningen aan alle kanten: de strubbelingen tussen Griekenland en Turkije, de demonstraties in Wit-Rusland en de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny zorgen voor hoofdbrekens. Bovendien wordt de kans op een harde Brexit - nadat de overgangsfase eind dit jaar afloopt - almaar groter.

Waar Europese aandelen geen outperformance hoeven te laten zien ten opzichte van Amerikaanse aandelen, is de kans wel groter dat de dollar verder krijgt te lijden onder de uitdagingen waarvoor de VS staat. Ook omdat de Fed met het herijken van zijn inflatiebeleid de dollar verzwakt, terwijl van de ECB niet heel veel extra actie verwacht wordt.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op https://ecrresearch.com