Melinda Rook: De standaard ‘toolkit’ van beleggingsprofessionals verandert in hoog tempo
Melinda Rook: De standaard ‘toolkit’ van beleggingsprofessionals verandert in hoog tempo
Door Melinda Rook, RBA, Voorzitter van CFA Society VBA Netherlands
Het is een bijzonder zomerseizoen geweest. Vakantieplannen werden afgezegd of radicaal omgegooid. Mijn gezin en ik hebben onze trip op het allerlaatste moment geboekt. Het werd een weekje in de Dordogne. Mondkapjes gingen mee, de nieuwe realiteit. Als we een dag op stap gingen, controleerde ik of we naast portemonnee, telefoon en zonnebrand óók de mondkapjes meegenomen hadden. Het was onderdeel van mijn standaarduitrusting geworden.
Ik kan hier een kleine vergelijking maken met onze eigen beleggingsindustrie. De coronacrisis vraagt van ons als beleggingsprofessionals andere, nieuwe vaardigheden. En daarmee ziet onze ‘toolkit’ er ook anders uit. Deze standaarduitrusting verandert in een hoog tempo. Onze vaardigheden moeten we aanpassen aan een andere realiteit. Zo geeft het recente rapport van CFA Institute getiteld ‘Is the Coronavirus Rocking the Foundations of Capital Markets?’ aan dat de leden zich daar terdege van bewust zijn. 45 procent van de respondenten van de enquête maakt zich zorgen over de invloed van de crisis op het ethisch gedrag in de sector. Positief is echter wel dat een meerderheid van de respondenten vindt dat er geen sprake kan zijn van versoepeling van de regulering, wat een positieve afspiegeling is van de ethische professionaliteit van de leden van CFA Institute. Daarnaast is 96% van de respondenten van mening dat de crisis kan leiden tot een verkeerde prijsstelling van activa. Foute prijzen zouden veroorzaakt worden door liquiditeitsverstoringen en overheidsingrijpen. Deze nieuwe realiteit vraagt om nieuwe vaardigheden.
Kort gezegd legt de coronacrisis dus nog meer nadruk op ethisch gedrag en integriteitsvermogen. Bovendien versterkt de crisis bestaande trends die waarneembaar zijn in het gehele bedrijfsleven. Voor de vermogensbeheerindustrie zijn vooral zaken als digitalisatie van de manier van samenwerken en technologische ontwikkelingen in beleggingsprocessen van toepassing, maar zeker ook een grotere nadruk op verantwoord beleggen en alternatieve investeringen. In een paar maanden tijd werd duidelijk waar de nadruk komt te liggen bij de benodigde vaardigheden voor de toekomst: op een groot aanpassingsvermogen van de sector en van beleggingsprofessionals. Meer dan ooit is continu leren en je blijven ontwikkelen een noodzaak om relevant te blijven. Het is voor beleggingsprofessionals belangrijk nieuwe vaardigheden op te doen, zowel in de breedte als in de diepte, met betrekking tot een specifiek vakgebied (T-shape skills). In de CFA Industry Leader Survey geeft de helft van de respondenten aan dat T-shaped vaardigheden belangrijker zijn dan alle andere categorieën. Pas daarna volgen leiderschapskwaliteiten, soft skills en technische vaardigheden. Meer specifiek omvatten deze vaardigheden het vermogen om over de disciplines heen te verbinden, technologisch inzicht te verkrijgen, de grotere organisatiecontext te begrijpen, situationeel aanpassingsvermogen te hebben, een waardevol netwerk van contacten op te bouwen, en om diverse perspectieven te begrijpen en te benutten.
De tijd waarin je genoeg had aan kennis die je tijdens een studie had opgedaan, is voorbij. Daarmee wordt ook de trend van ‘lifelong learning’ door de coronacrisis belangrijker. En dat doet een beroep op het verandervermogen van mensen. CFA Insitute en haar lokale verenigingen stellen zich ten doel om hun aanbod hierop af te stemmen. Onderdeel daarvan is een aanbod van korte ‘bite-size’ studiemodules, die zijn toegespitst op relevante vaardigheden of kennis die van toepassing is op de actualiteit van de wereld en op de ontwikkelingen binnen het vak van beleggen. Daarmee kan een beleggingsprofessional zelf zijn standaarduitrusting steeds aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Dat we de flexibiliteit voor aanpassingen in ons hebben, is met de omarming van het mondkapje wel gebleken.