ECR Research: Risk-off en lagere euro door corona, Brexit en Amerikaanse onrust

ECR Research: Risk-off en lagere euro door corona, Brexit en Amerikaanse onrust

Andy Langenkamp (foto archief ECR Research)

Door Andy Langenkamp en Eddy Markus, respectievelijk Senior Political Analyst en hoofdeconoom & oprichter van ECR Research

De euro fluctueert al een tijdje in de range van ruwweg 1,16-1,19 tegenover de dollar, maar deze bandbreedte wordt waarschijnlijk de komende tijd doorbroken. Voor de wisselkoers zijn de volgende ontwikkelingen leidend:

• Gedurende het tweede kwartaal is vrijwel overal sprake geweest van economische ineenstorting. Dit is afgelopen kwartaal gevolgd door zeer sterk herstel, maar dit zwakt nu flink af. Ook blijft de inflatie zeer laag. Daarmee lijkt voorlopig nauwelijks sprake van opwaartse druk op de rentes in Europa en de Verenigde Staten.

• Vooral in de VS kan de economie opnieuw klappen krijgen, mocht niet snel een nieuw grootschalig stimuleringspakket aangenomen worden. In Europa lopen veel van de steunmaatregelen in de een of andere vorm voorlopig door.

•  We zijn minder dan een maand van de Amerikaanse verkiezingen in de VS verwijderd. Winnen de Democraten het Witte Huis en beide huizen van het Congres, dan wordt vrijwel zeker veel fiscaal gestimuleerd. Dit kan in het begin positief, maar later negatief voor de dollar uitpakken. Temeer daar waarschijnlijk ook hogere bedrijfsbelastingen doorgevoerd worden, waardoor de VS minder buitenlands kapitaal aantrekt. Een verdeeld Congres zal het minst gunstig voor de dollar uitpakken. De politieke situatie is dermate gepolariseerd, dat dan van allerlei broodnodige (steun)maatregelen dan weinig terechtkomt.

•  Het verdere verloop van de coronapandemie blijft ook essentieel voor valutamarkten. Komen toch sneller dan verwacht goed werkende vaccins en medicijnen beschikbaar die ook vlot gedistribueerd worden, dan trekt de economische groei sneller aan met opwaartse druk op rentes. Bij welk land dit het meest gebeurt, komt ook opwaartse druk op de zijn valuta.

•  De VS kampt met steeds grotere twin deficits: tekorten op de overheidsfinanciën en lopende rekening. Om dit te financieren, is veel buitenlands kapitaal nodig. Zodra dit onvoldoende gebeurt, stijgen de Amerikaanse rentes en/of daalt de koers van de dollar, net zolang totdat beleggen in de VS weer aantrekkelijk wordt.

•  Voor EUR/USD is ook van groot belang of sprake is van een risk-off of risk-on beleggingssfeer. In het eerste geval dalen aandelenkoersen en stijgen de credit spreads. In het tweede geval gebeurt het omgekeerde. Voor valutakoersen geldt dat risk-off in principe positief is voor de dollar en risk-on negatief, aangezien in slechte tijden de dollar nog altijd gezien wordt als vluchtvaluta.

• Ten slotte speelt Brexit ook een belangrijke rol. Een No-deal Brexit raakt vooral de Britse economie, maar ook de rest van Europa en daarmee naast het pond ook – in mindere mate - de euro.

Het bovenstaande wikkend en wegend zijn we op de korte termijn enigszins negatief over EUR/USD gezien o.a. politieke onzekerheid rond extra fiscale stimulering en verkiezingen in Amerika, de sterk oplopende coronabesmettingen in veel belangrijke economieën, afzwakkende groei op veel plekken en de voortslepende Brexit-saga. Vandaar dat we de koers verder zien dalen naar circa 1,15 en mogelijk zelfs naar 1,10 als 1,145 doorbroken wordt. Op de langere termijn zien we de twin deficits en de politieke problemen in Amerika de dollar echter parten spelen, waardoor we de koers naar 1,30 of hoger zien oplopen.

ECR Research publiceert al 40 jaar volledig onafhankelijke analyses op het gebied van asset allocatie, wereldwijde financiële markten, politiek en valuta- & rentemarkten.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com