ECR Research: Euro de dupe van nieuw risk-off klimaat

ECR Research: Euro de dupe van nieuw risk-off klimaat

Monetair beleid Euro
Andy Langenkamp (foto archief ECR Research)

Door Andy Langenkamp en Eddy Markus, respectievelijk Senior Political Analyst en hoofdeconoom & oprichter van ECR Research

De economische cijfers uit de belangrijkste economieën vallen de laatste tijd eerder mee dan tegen. Dit komt voor een groot deel doordat in het voorjaar in veel landen zeer grote fiscale stimuleringspakketten zijn aangenomen en doordat de centrale banken extra hard op het monetaire gaspedaal trappen.

De vraag is hoe lang die betere cijfers nog kunnen aanhouden. Vrijwel overal in het Westen is het aantal coronabesmettingen snel opgelopen. Sommige regio’s die voorheen grotendeels buiten schot van het virus bleven, zijn nu alsnog pijnlijk de pineut. Denk daarbij aan Centraal- en Oost-Europa, waar bijvoorbeeld Tsjechië nu kampt met de hoogste aantallen besmettingen ter wereld gemeten naar het aantal inwoners.

De komende maanden lijken overvolle ziekenhuizen onontkoombaar en zal reguliere zorg worden uitgesteld. Dit betekent dat regeringen waarschijnlijk steeds meer maatregelen moeten nemen die de economische groei raken. Zoveel mogelijk zal worden geprobeerd totale lockdowns – zoals eerder dit jaar – te vermijden en er zal naarstig worden gezocht naar regionale differentiatie in de aanpak. Dat neemt echter niet weg dat de schade aanzienlijk zal zijn. Bovendien hebben we alweer voorbeelden van complete lockdowns: Ierland is daartoe gisteren weer overgegaan.

Het gaat er wat betreft de economische impact van de maatregelen niet alleen om wat de directe schade is van het sluiten van winkels en horeca en dergelijke, maar ook dat de consument door het grotere besmettingsrisico steeds voorzichtiger wordt (en dus meer gaat sparen) naarmate het aantal gemelde besmettingsgevallen verder oploopt. Terughoudend consumptiegedrag zal dus hoe dan ook plaatsvinden, maatregelen of niet.

De nieuwe coronagolf en de daaraan gerelateerde economische dreun zal overheden de komende maanden dwingen tot nieuwe steunmaatregelen om te voorkomen dat economieën bezwijken onder de combinatie van coronacrisis en hoge schulden. Dit zal echter in het ene land gemakkelijker gaan dan in het andere.

In elk geval kunnen centrale banken nog wel wat ondersteuning bieden, maar ze hebben toch veelal hun meeste kruit al verschoten. En dat terwijl steeds meer monetair pepmiddel nodig is om hetzelfde stimulerende effect op de economie teweeg te brengen. Dit betekent dat de steun voor de economie nu vooral uit de fiscale hoek moet komen. Wel kunnen centrale banken helpen de grotere overheidstekorten die hierdoor ontstaan te financieren.

Het bovenstaande betekent dat valutaschommelingen steeds minder door verschillen in de monetaire politiek veroorzaakt worden en steeds meer door uiteenlopende steunmaatregelen door regeringen. In Europa wordt zowel op landelijk als op EU-niveau voorlopig flink fiscaal gestimuleerd. Maar waarschijnlijk onvoldoende om te voorkomen dat de economische groei weer in elkaar zakt als het coronavirus om zich heen blijft slaan zoals nu en regeringen meer beperkende maatregelen moeten nemen. Vandaar dat in december toch weer extra monetaire verruiming van de ECB wordt verwacht, ook al is het stimulerende effect hiervan beperkt. Iets is beter dan niets…

Door onder andere de nieuwe coronagolf zien we weer tijdelijk een risk off-sfeer ontstaan. Tezamen met veelal negatieve rentes in Europa, de slepende Brexit-saga en onenigheid over de bestedingen van het Europese stimuleringsfonds zien we daarom de komende maanden ruimte voor de euro om te verzwakken tegenover de dollar in de richting van in het uiterste geval 1,10 (ook al kan de munt eerst nog wat oplopen). Daarna verwachten we om uiteenlopende redenen – die u in onze uitgebreidere rapporten kunt lezen – een langetermijnuptrend voor EUR/USD.

ECR Research publiceert al 40 jaar volledig onafhankelijke analyses op het gebied van asset allocatie, wereldwijde financiële markten, politiek en valuta- & rentemarkten.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com