ECR Research: Politici en centrale bankiers kopje onder in nieuwe coronagolf?

ECR Research: Politici en centrale bankiers kopje onder in nieuwe coronagolf?

Andy Langenkamp (foto archief ECR Research)

Door Andy Langenkamp, Senior Political Analyst, ECR Research

De eerste economische klappen van de coronacrisis leken de laatste tijd redelijk te zijn opgevangen met behulp van immense fiscale steunpakketten en centrale banken die het gaspedaal nog wat verder intrapten. De economische cijfers uit de belangrijkste economieën vielen recentelijk dan ook relatief gezien mee.

De vraag is of centrale bankiers en politici nog veel kunnen om doen een dubbele economische dip te vermijden nu de wereld middenin een nieuwe coronagolf zit die hoger en breder lijkt dan de eerste in het voorjaar. Vrijwel overal in het Westen (maar bijvoorbeeld ook in Latijns-Amerika) is het aantal coronabesmettingen snel opgelopen. Sommige regio’s die voorheen grotendeels buiten schot van het virus bleven, zijn nu alsnog pijnlijk de pineut. Denk aan Centraal- en Oost-Europa.

Overvolle ziekenhuizen zijn onontkoombaar en reguliere zorg wordt alweer afgeschaald. Dit betekent dat regeringen steeds meer maatregelen moeten nemen die de economische groei raken. Zoveel mogelijk zal geprobeerd worden om totale, landelijke lockdowns te vermijden. Maar dat neemt niet weg dat de schade aanzienlijk zal zijn. Bovendien hebben we alweer voorbeelden van complete lockdowns: Ierland is daartoe overgegaan. En van Nederland tot Spanje is het economische en sociale leven weer drastisch verder ingeperkt.

Het gaat er wat betreft de economische impact van de maatregelen niet alleen om de directe schade is, maar ook om de indirecte gevolgen van de pandemie. Zo wordt de consument naarmate het aantal besmettingsgevallen verder oploopt steeds voorzichtiger wordt, los van welke maatregelen overheden nemen. Kortom, terughoudend consumptiegedrag vindt hoe dan ook plaats, lockdowns of niet.

Snelle verlichting van de coronalast valt waarschijnlijk ook niet te verwachten. Ondanks de hoopgevende berichten over de vele vaccins die in ontwikkeling zijn, zal een vaccin pas op z’n vroegst komend voorjaar beschikbaar zijn (even los van de Russische en Chinese vaccins die nu al buiten trials worden ingezet). Het duurt na goedkeuring van een vaccin nog zeker maanden en waarschijnlijk meer alvorens deze in grote hoeveelheden gedistribueerd kan worden. Bovendien zal een vaccin hooguit voor 60-70% effectief zijn, zullen grote groepen mensen terughoudend zijn om een vaccin te nemen gezien het enorm versnellen van de normale goedkeuringsprocedures en moet dus maar afgewacht worden of bijwerkingen uitblijven als bevolkingen massaal gevaccineerd worden.

De nieuwe coronagolf en de daaraan gerelateerde economische dreun zal overheden de komende maanden dwingen tot nieuwe steunmaatregelen om te voorkomen dat economieën bezwijken onder de combinatie van de coronacrisis, hoge schulden, lage productiviteitsgroei en inflatie.

Centrale banken kunnen nog wel wat ondersteuning bieden, al hebben ze hun meeste kruit al verschoten. Dat terwijl steeds meer monetair pepmiddel nodig is om hetzelfde stimulerende effect op de economie teweeg te brengen. Dit betekent dat steun nu vooral uit de fiscale hoek moet komen.

Ondanks dat de huidige coronagolf minder dodelijk lijkt vanwege onder andere de betere behandelmethodes, zijn we voorlopig dus nog niet verlost van de coronapandemie en verdere fiscale en monetaire steun loopt tegen obstakels op. De economische groei wereldwijd zal de komende tijd dan ook – uitzonderingen daargelaten – (verder) vertragen en voorlopig geven het consumentenvertrouwen en andere indicatoren niet veel hoop dat in de eerste helft van volgend jaar een inhaalspurt in het vat zit.

ECR Research publiceert al 40 jaar volledig onafhankelijke analyses op het gebied van asset allocatie, wereldwijde financiële markten, politiek en valuta- & rentemarkten.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com.