Bob Homan: Beleidsrenteverlaginkjes doen er niet toe
Bob Homan: Beleidsrenteverlaginkjes doen er niet toe
Door Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office
Het hoe en wanneer is niet zo belangrijk, de richting van de beleidsrente wel. En die gaat maar één kant op: naar beneden.
Verlaagt de Fed de rente al in maart of pas in mei? En gedurende het jaar nog eens drie, vier of vijf keer? Volgt de ECB dan meteen in april of juni? En voldoen centrale banken daarmee aan de verwachtingen van de markt? Strategen en andere marktvorsers praten en schrijven hier dagelijks over. Misschien een beetje overdreven gesteld, maar als je een uur met een strateeg spreekt, gaat het drie kwartier over het hoe en wanneer van de aanstaande beleidsrenteverlagingen.
Natuurlijk is het goed om te weten waar de markt zich mee bezig houdt. Maar tegelijkertijd denk ik: hoeveel doet het ertoe, buiten wat dagelijkse volatiliteit, voor de uiteindelijke richting van de financiële markten? Vier of vijf verlagingen, starten in maart of in mei… het gaat om de richting en daar zijn de meesten het over eens: de beleidsrente gaat naar beneden.
Wat mij betreft besteedt de financiële gemeenschap te veel tijd aan triviale zaken. Waarom we dat doen? Over het algemeen hebben mensen de neiging zich te concentreren op onderwerpen die makkelijk te herkennen en te begrijpen zijn. Tegelijkertijd kun je aan zo’n renteverwachting een hele hoop andere (soms ook triviale) zaken koppelen. Zoals de vraag of de economie het een fractie beter of slechter zal doen dan de verwachting en of de inflatie iets zal mee- of tegenvallen. Het aardige van dit alles is dat je geen grote fouten kunt maken. Als de rente een maand later wordt verlaagd dan je voorspeld had, is daar vast een goede reden voor te verzinnen, waarom het zo liep en ‘ach… dat maandje maakt toch niet zoveel uit’.
De échte vraag waar beleggers mee zitten, namelijk wat ze met hun portefeuille moeten doen, blijft zo in het ongewisse. Of in ieder geval wordt deze weinig concreet beantwoord. Omdat er zoveel bewegende delen zijn die invloed hebben op de financiële markten, houden de meeste marktvorsers het bij vage voorspellingen met veel mitsen en maren. Degenen die wel concreet zijn, laten naast rationele zaken ook een beetje hun gevoel meespelen. Maar dat gevoel levert meestal weer niet het intelligente verhaal op van een betoog dat volgepakt is met trivia.