Han Dieperink: Het belang van de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Han Dieperink: Het belang van de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Verenigde Staten Politiek Geopolitiek
Han Dieperink

Niet eerder waren er in de wereld zo veel verkiezingen als in 2024. De impact van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is het grootst, ook voor financiële markten.

Door Han Dieperink, geschreven op persoonlijke titel

Normaal gesproken zijn verkiezingen niet zo relevant voor beleggers. Meestal zijn de veranderingen maar klein. Door de polarisatie in de maatschappij van de afgelopen jaren nemen de politieke verschillen echter toe. Niet zozeer tussen links en rechts, maar meer tussen het volk en de elite. Dat is een direct gevolg van de globalisering, grotere inkomensverschillen en het gebrek aan economische groei in het nieuwe normaal na de Grote Financiële Crisis. Het speelde een rol bij Brexit, maar de climax was het presidentschap van Donald Trump. De eerste termijn van Trump is hem min of meer overkomen. Hij dacht tot het laatst dat hij het niet zou redden, maar mede dankzij de afkeer van Hillary Clinton kon Trump winnen. Vergeleken met toen is zijn voorbereiding nu veel beter. Bovendien staat hij in de peilingen in vijf van de zes swingstates voor. Trumps plannen voor zijn tweede termijn klinken wel extremer dan voorafgaand aan zijn eerste termijn. Dat is een van de redenen waarom President Joe Biden toch nog kan winnen.

Het lijkt erop dat Trump te vroeg heeft gepiekt. Het is nog lang tot aan de verkiezingen in november. Hoewel de vele rechtszaken voor zijn achterban geen enkel beletsel vormen om op hem te stemmen, kijkt de zwevende kiezer daar toch anders tegenaan. Bovendien kosten die rechtszaken veel geld. Geld dat niet naar de campagnekas gaat. Even leek het erop dat Trump met zijn aandeel in Trump Media een alternatieve inkomensbron had gevonden, maar de koers is alweer gehalveerd. Daarnaast mag hij in de eerste zes maanden toch niet verkopen. Bovendien zijn de Republikeinen onderling nóg meer verdeeld dan de Democraten. Met name op het gebied van abortus en het kwijtschelden van studieschulden kan Biden ook Republikeinen aan zich binden. Verder worden in de peilingen ook de onafhankelijke kandidaten meegenomen: Kennedy, West en Stein. Verwacht mag worden dat de stemmen voor Kennedy naar Biden zullen gaan als Kennedy afhaakt. Ook is er een demografisch effect: jongere kiezers stemmen vooral op de Democraten. Tot slot hebben de Republikeinen na de overwinning in 2016 en de midterm elections in 2022 niet zo veel gepresteerd.

Even leek Biden het te verliezen door zijn standpunt ten aanzien van Israël. Door de Palestijnse protesten binnen de linkervleugel van de Democraten raakte de Joodse kiezer die traditioneel op de Democraten stemt, van hem vervreemd. Bovendien was Biden ook een sterke tegenstander van het Strategic Defense Initiative van Ronald Reagan, een programma waar uiteindelijk de Patriot-raketten en ook de Iron Dome uit zijn voortgekomen. Door de inflatie is Biden ook de minst populaire president ooit. Hij heeft echter nog een troef achter de hand. Op het moment dat Taylor Swift zegt dat je op Biden moet stemmen, zal haar achterban dat ook daadwerkelijk doen. Die achterban is groot en voor een belangrijk deel ook Republikeins. De overwinning van Biden kan een groot verschil maken voor de energietransitie, het voortbestaan van de NAVO, de oorlog in Oekraïne, en de wereldhandel. De eerste keer reageerden de markten positief op de overwinning van Trump, deze keer zullen ze positief reageren op zijn verlies.

 

  

Bijlagen