Bob Homan: Weten wat je in huis haalt

Bob Homan: Weten wat je in huis haalt

Kunstmatige intelligentie Technologie Geopolitiek
Bob Homan (foto credits Kees Rijken).jpg

Door Bob Homan, Hoofd ING Investment Office

In weerwil van economische wetten leidt de reshoring van de hightechproductie niet slechts tot problemen, maar juist ook tot verrassende beleggingskansen.

Naast de opkomst van AI en de ontwikkeling van de rente is deglobalisering momenteel het meest besproken thema binnen de wereld van de financiële markten. Daarbij geldt AI als een kans en deglobalisering als een bedreiging. Zelf denk ik dat het uiteindelijk best meevalt met de impact van deglobalisering op de financiële markten.

Reshoring leidt tot hogere rentes en hogere groei

Laten we eerst eens kijken op macroniveau. Het gaat met name om de hoogwaardigste technologie waarvan overheden niet langer willen dat deze met Jan en alleman (lees: de Chinezen) gedeeld wordt. Dit, en de veronderstelde kwetsbaarheid van aanvoerketens, leidt tot reshoring, het terug naar huis halen van bepaalde productie, bijvoorbeeld die van halfgeleiders. De investeringen die daarmee gemoeid zijn leiden tot extra vraag naar kapitaal en daarmee tot hogere rentes. Maar tegelijkertijd zorgt dit ook voor extra economische groei.

Voor de huis-, tuin- en keukenspullen die je via Alibaba of Temu koopt, zal er intussen waarschijnlijk niets veranderen. Geen enkel handelsblok heeft er belang bij om hiervoor barrières op te werpen. De auto-industrie kan een soort tussencategorie zijn: wel handel, maar hoge tarieven.

Inflatierisico lijkt gering bij reshoring hightech

In theorie zou reshoring tot extra inflatie moeten leiden. Producten worden immers niet meer op de goedkoopste plaats gemaakt. Ik denk dat dit effect wel mee zal vallen. Juist voor hoogtechnologische producten geldt dat deze door continue ontwikkelingen de neiging hebben om alsmaar goedkoper te worden. De ontwikkelingssnelheid zal wellicht iets omlaag gaan, maar of dat echt leidt tot meer inflatie, durf ik te betwijfelen.

Elk handelsblok zoekt groei in de hightechsector

Dan op microniveau. De economische groei zoeken handelsblokken juist in de hoogtechnologische sectoren. De markt voor dergelijke producten groeit hard en als er dan een land wegvalt als afzetmarkt kan dat makkelijk gecompenseerd worden door groei op de thuismarkt. Bovendien valt er ook concurrentie weg vanuit andere blokken. Dit argument gaat overigens in mindere mate op voor de auto-industrie, mocht er op dat vlak echt een handelsoorlog ontstaan. 

Wat dit alles betekent voor de financiële markten? Op macroniveau zien we meer investeringen, hogere rentes en dus een minder gunstige omgeving voor obligaties. Tegelijkertijd is een hogere economische groei positief voor winstgroei bij bedrijven en (dus) aandelen. Bij beleggen is het met de reshoring-trend wel belangrijk om de internationale spreiding in de gaten te houden. Veel beleggers kijken voor technologie-aandelen nog uitsluitend naar de VS. Juist nu ontstaan er ook in de andere blokken kansen.