Bob Homan: Megacaps met dito uitslagen
Bob Homan: Megacaps met dito uitslagen
Door Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office
Na smallcaps hebben ook largecaps ineens te stellen met grote koersuitslagen. Dat lijkt misschien positief, maar is toch geen goed nieuws voor het rendement.
De koersuitslagen van kleinere aandelen, bijvoorbeeld na een publicatie of bekendmaking van cijfers, waren altijd al wat groter. Er is namelijk minder handel in kleinere aandelen en ze worden vaak niet of nauwelijks door analisten gevolgd. Verrassingen liggen dan op de loer. Het valt echter op dat in de afgelopen jaren ook de koersbewegingen van aandelen met een extreem grote marktkapitalisatie, de megacaps, soms groot zijn, en alsmaar groter lijken te worden, zowel omhoog als omlaag. Vaak gaat het hierbij om nieuws of bedrijfscijfers die er echt wel toe doen, maar die ook weer niet zo verrassend zijn dat analisten er geen rekening mee gehouden zouden hebben. Wat verklaart deze grote bewegingen?
Active beleggers hebben wat te bewijzen
Een belangrijke reden ligt, denk ik, in het feit dat steeds meer beleggingen passief gedaan worden. De actieve beleggers die overblijven zullen hun toegevoegde waarde moeten bewijzen en ervaren grote druk om jaarlijks de benchmark te verslaan. Dit leidt ertoe dat ze het zich niet kunnen veroorloven slecht presterende aandelen in portefeuille te houden. Tevens kunnen ze de echte hardlopers niet missen. Bij nieuws wordt dan snel actie ondernomen, in ieder geval sneller dan vroeger, wat de uitslagen versterkt.
De koersbewegingen worden verder versterkt door algoritmes die veelal met de beweging meehandelen.
Bovendien is er een hele industrie van casinobeleggers ontstaan rond de populaire megacap-aandelen. Wellicht ziet u ook weleens de advertenties van bedrijven die u vrijblijvend aanbieden u rijk te maken door te handelen in aandelen Amazon, Tesla of Nvidia.
Hyperactief beleggen leidt niet tot meer rendement
Nu heb ik op zich niks tegen grote koersuitslagen, maar ik kan me ook niet voorstellen dat die de (hyper)actieve belegger helpen om zijn felbegeerde outperformance te behalen. De grote koersbewegingen worden meestal bij opening van de beurzen neergezet, dus het valt niet mee om daar als eerste op te reageren.
Wat kunnen beleggers met dit gegeven? Ten eerste lijkt het me niet zinvol om mee te doen bij een koersexplosie of -daling. Ga eerst eens rustig kijken of er fundamenteel echt zoveel veranderd is. Vaak is het antwoord dan ‘nee’.
Themafondsen halen druk van de ketel
Overigens vinden actieve beleggers manieren op zich minder te laten leiden door een benchmark. Ik denk daarbij vooral aan allerlei themafondsen, waarbij het desbetreffende thema op de lange termijn goede kansen heeft om het beter te doen dan de totale markt, maar waarvan de afwijking op de korte termijn zomaar negatief kan zijn. Als de druk van een benchmark dan minder groot is – vaak is er helemaal geen geschikte benchmark beschikbaar – hoef je minder met de waan van de dag mee te doen. Heerlijk.