Nina Rijnders: Impactbeleggen voor filantropische fondsen

Nina Rijnders: Impactbeleggen voor filantropische fondsen

Impact beleggen
Nina Rijnders (foto archief NLC Health Ventures) 980x600.jpg

Door Nina Rijnders, Investor Relations bij NLC Health Ventures 

Een recente wijziging in de uitvoering van de ANBI-regelgeving heeft het voor filantropische fondsen eenvoudiger gemaakt om te investeren in impactfondsen. Dit biedt nieuwe kansen.

De wijziging stelt stichtingen in staat om niet alleen vanuit hun stamkapitaal te investeren, maar ook met het rendement van hun vermogen, mits deze investeringen in lijn zijn met de doelstellingen van de stichting. Stichtingen kunnen op deze manier door middel van impactinvesteringen op schaalbare en financieel duurzame wijze bijdragen aan hun maatschappelijke doelstellingen.

Vereenvoudiging en toegankelijkheid

Voorheen vereiste het doen van dergelijke investeringen individuele afspraken met de belastingautoriteiten, een proces dat veel kleinere fondsen ontmoedigde.

FIN, de branchevereniging van fondsen en foundations, was samen met haar leden een aanjager van deze wijziging. ‘Door de vereenvoudiging van de uitvoeringsregeling is er een extra instrument vrijgekomen voor fondsen om impact te maken met de inkomsten op hun vermogen. Dit was eerder ook wel mogelijk, maar alleen door een individuele afspraak met de fiscus (een ruling), waar kleinere fondsen meestal niet aan begonnen. Nu is er een level-playing field voor alle stichtingen en zal er meer geld beschikbaar komen voor impactinvesteringen, iets waar veel vraag naar is,’ aldus Siep Wijsenbeek, Directeur bij FIN.

Casusvoorbeeld: Het mr. Roelsefonds

Een voorbeeld van het benutten van deze nieuwe regelgeving is het mr. Roelsefonds, dat recentelijk € 1 miljoen heeft geïnvesteerd in het NLC Health Impact Fund. Dit fonds richt zich op gezondheidsinnovaties in een vroeg stadium, met als doel nieuwe behandelingen en technologieën op de markt te brengen. De investering van het mr. Roelsefonds illustreert de praktische toepassing van de nieuwe regels en dient als model voor hoe andere stichtingen kunnen deelnemen aan impactinvesteringen.

De directeur van het mr. Roelsefonds, Tessa van der Valk, geeft aan dat de beslissing om in een impactfonds te investeren voortkomt uit de wens om meer duurzame impact te maken met het vermogen van de stichting. ‘Ons doel is altijd geweest om de kwaliteit van zorg in onze regio te verbeteren. Het investeren in een impactfonds, zoals het NLC Health Impact Fund, geeft ons de kans om tegelijkertijd financieel rendement te halen én bij te dragen aan meer effectieve zorg, en daarmee aan de haalbaarheid van de maatschappelijke opgave waar we voor staan.’

Impact en financieel rendement: een symbiotische relatie

De investering is een voorbeeld van hoe impact en financieel rendement kunnen samengaan.

‘Wij geloven erin dat investeringen die zowel duurzaam als impactvol zijn, positieve resultaten opleveren voor de samenleving. Door samen te werken met gespecialiseerde fondsen zoals deze, kunnen we financieel rendement behalen en tegelijkertijd veelbelovende innovaties verder brengen,’ zegt Tessa van der Valk.

Ook Wijsenbeek wijst op de mogelijkheden die de uitvoeringsregeling biedt. ‘De wijziging maakt het mogelijk om door middel van impactinvesteringen op schaalbare en financieel duurzame wijze bij te dragen aan de maatschappelijke doelstellingen van een fonds.’

De wijziging in de uitvoeringsregelgeving markeert een belangrijke stap in het vergemakkelijken van impactinvesteringen door filantropische fondsen. Door eerdere barrières weg te nemen en het investeringsproces te vereenvoudigen, markeert het een belangrijke stap richting een duurzame en impactvolle toekomst. Naarmate meer filantropische fondsen dit voorbeeld volgen, wordt het potentieel voor duurzame positieve verandering steeds groter.