Stephan Langen: Prettige vakantie te midden van klimaatrisico’s?
Stephan Langen: Prettige vakantie te midden van klimaatrisico’s?
Door Stephan Langen, Hoofd Portfoliomanagement bij ASN Impact Investors
Bent u het wispelturige weer in Nederland ook zo zat? Gelukkig is de vakantieperiode aangebroken en kunnen we deze af en toe herfstige zomer in eigen land achter ons laten om naar zonnige oorden trekken. O wacht, daar wordt het 35 à 45 graden! Dat is ook niet echt comfortabel, toch?
Weer is niet hetzelfde als klimaat, maar klimaatverandering wordt door het extreme weer wel behoorlijk zichtbaar, net als de klimaatschade die inmiddels onafwendbaar is geworden. Wereldwijde warmterecords, bosbranden in Siberië, stortregens in de Alpen, waar beken en rivieren uitbreken doordat ze het aanhoudende hemelwater plus smeltwater niet meer aankunnen: ik kan nog wel even doorgaan.
Outside-in risico’s volgens SFDR
Dit kan ook van invloed zijn op onze investeringen. Bedrijven en projecten waarin ons geld zit, kunnen worden geraakt door extreme weersomstandigheden en daardoor buiten bedrijf raken. Oogsten die mislukken, aanvoerketens die verbroken worden. Klimaattechnici noemen dit fysieke risico’s.
Deze fysieke risico’s vallen binnen de SFDR-definitie van duurzaamheidsrisico: een gebeurtenis of omstandigheid op ecologisch, sociaal of governance-gebied, die, indien ze zich voordoet, een werkelijk of mogelijk wezenlijk negatief effect kan hebben op de waarde van de belegging, de zogeheten ‘outside-in’ risico’s.
De financiële impact van overstromingen
Asset owners en asset managers dienen, ook op grond van de SFDR-regelgeving, rekening te houden met de outside-in risico’s van hun beleggingen. Ze worden bijvoorbeeld geacht in kaart te brengen hoe overstromingsrisico (flood risk) impact heeft op hun portefeuille, waarbij ze een inschatting moeten maken van de potentiële negatieve financiële impact.
Ik denk dat dit op zich een goede insteek is. Het in kaart brengen van deze outside-in risico’s maakt ons nog bewuster van de mogelijke negatieve economische impact van klimaatverandering. Het toont ook aan hoe afhankelijk onze economische activiteit is van de natuur. Dus in navolging van de footprinting van broeikasgasemissies en de biodiversiteitsimpact van portefeuilles lijkt het me een goede ontwikkeling.
Investeringen in Nederland mijden?
De regelgever vraagt van ons dat we deze risico’s ook in onze beleggingsbeslissingen mee gaan nemen. Dat is op zich niet zo verbazingwekkend, om een gedegen risicoanalyse te doen alvorens te investeren.
Maar nu het volgende: Nederland heeft een hoog overstromingsrisico. Dat komt door onze ligging in de delta van een aantal grote Europese rivieren. Het is daarom goed dat we het risico op overstroming in kaart brengen. Maar is dat een reden om niet meer te investeren in Nederland? Gaan we dan naar Zwitserland omdat dat land hoger ligt? Recente beelden uit de Alpen tonen aan dat deze regio evenmin zonder risico is.
Kapitaal naar oplossingen
Waar we voor moeten waken, is dat het middel – risicomanagement – het doel wordt. Het doel van de regelgever is duurzaamheidsrisico’s te voorkomen, te verkleinen, of te herstellen. Onze investeringsbeslissingen moeten we laten leiden door dat doel. Dat is mogelijk, zolang we duidelijke keuzes maken tussen schadelijke en niet-schadelijke investeringen.
Hier zijn de 'inside-out' risico’s van belang. Dat zijn de risico’s als gevolg van de activiteiten van bedrijven en projecten en de uitvoering daarvan op hun omgeving en stakeholders. Het bindende element in deze duurzaamheidsrisico’s is dat de outside-in risico’s die vaak het gevolg zijn van klimaatverandering nu juist veroorzaakt worden door de inside-out risico’s van onze economische activiteiten.
Nederland mijden lijkt me dus niet een juiste conclusie voor wie duurzaamheidsrisico's in beleggingsbeslissingen wil betrekken. Mijns inziens moet de focus liggen op het zoveel mogelijk voorkomen van overstromingsrisico en andere klimaatrisico’s. Het doel van de regelgeving is kapitaal te leiden naar het voorkomen en oplossen van klimaatimpact, zo zorgen we voor het mitigeren van onder veel meer het overstromingsrisico.
Skin in the game
Het vermijden van investeringen in wat je als risicogebieden zou kunnen aanmerken, draagt daar niet aan bij. Je zou zelfs andersom kunnen argumenteren: je risicobewustzijn neemt verder toe zodra je skin in the game hebt. Je hebt dan immers belang bij het mitigeren van de klimaatrisico’s omdat je exposure hebt.
Als alle beleggers nu kapitaal richting klimaatmitigatie sturen, als we ons allemaal richten op het terugdringen van biodiversiteitsverlies en de geleden schade gaan compenseren, gunnen we onszelf de beste kans dat we prettig op vakantie kunnen blijven gaan, in eigen land of in het buitenland.
Dus ook als u straks weer terug bent: vooral verdergaan met het implementeren van duurzaamheidsoplossingen in uw beleggingsportefeuilles.
Prettige vakantie!
Stephan Langen is Hoofd Portfoliomanagement bij ASN Impact Investors. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.