Felix Zwart: Europees VC presteert beter dan Amerikaans VC
Felix Zwart: Europees VC presteert beter dan Amerikaans VC
Door Felix Zwart, Director of Research & Policy bij Nederlandse Vereniging Participatiemaatschappijen (NVP)
Balterton Capital kondigde onlangs aan voor $ 1,3 miljard aan nieuwe fondsen te hebben opgehaald. Daarmee heeft de venture capitalist, die onder andere in neo-bank Revolut, AI-start-up Wayve en Royal Match-ontwikkelaar Dream Games investeerde, een record gebroken.
Nog nooit heeft een Europese venture capitalist in één keer zoveel geld opgehaald om te investeren in Europese techbedrijven. Volgens managing partner Bernard Liautaud weerspiegelt dit de groeiende interesse in Europese technologie.
Beter over 10 jaar en langer
Wat deze ontwikkeling extra bijzonder maakt, is dat Europese venture capital-fondsen hun Noord-Amerikaanse tegenhangers hebben overtroffen qua rendement. Liautaud benadrukt dat er een steeds grotere lijst van wereldwijde techtoppers uit Europa komt.
Hij haalt daarbij een rapport aan van Invest Europe en Cambridge Associates over het rendement van Europees venture capital (VC). Europese VC-fondsen laten hierin indrukwekkende resultaten zien. Over een periode van tien jaar is de prestatie, de IRR (internal rate of return), van alle fondsen in euro’s (20,77%) iets hoger dan die in Noord-Amerika (18,18%) en de rest van de wereld (19,34%). Dat is ook zo in Amerikaanse dollars.
VC-investeringen hebben langer nodig om rendement op te leveren dan andere soorten investeringen. Bovendien hebben VC-fondsbeheerders de neiging om hun verliezen vroegtijdig te beperken en hun veelbelovende bedrijven te laten groeien door opnieuw in hen te investeren. Als gevolg hiervan zegt het niet zoveel om naar tijdsperiodes van tien jaar of minder te kijken.
De IRR is echter een maatstaf die erg tijdsafhankelijk is. Een sneller rendement levert een hogere IRR op. Het is daarom raadzaam om óók naar een absolute maatstaf voor rendement te kijken. Europese fondsen hebben daarin een TVPI (total value to paid in, oftewel multiple) van 2.06x, wat iets hoger is dan de 1.98x van Noord-Amerikaanse fondsen. Het gaat dan om fondsen uit de totale dataset, vanaf 1986.
Achterhaald beeld
Dit is evenwel niet het beeld dat de meeste mensen hebben van Europees VC. Meestal was het andersom. Want hoewel sommige professionele Europese VC-fondsen in de jaren 80 van start gingen, kregen ze pas echt momentum in de late jaren 90 en de vroege jaren 2000, tijdens de golf van investeringen in ICT en de daaropvolgende beurscrash. Vooral dit laatste heeft een langdurige negatieve impact gehad op het rendement van de Europese VC-sector. Amerikanen waren al zeker een decennium langer aan het investeren en konden daardoor sneller herstellen van de klap. Maar sindsdien hebben Europese VC-fondsen solide prestaties laten zien, vergelijkbaar met, zo niet beter dan hun Amerikaanse tegenhangers.
Meer ervaring = meer rendement
Wat verklaart deze verschuiving? Een belangrijke factor is de volwassenheid van Europese VC-fondsmanagers. Naarmate ze langer bestaan en hun managers meer ervaring opdoen, verbeteren de prestaties aanzienlijk. Zo laat de TVPI van gevestigde Europese fondsmanagers een indrukwekkende 2,71x zien, vergeleken met 1,65x voor nieuwe Europese fondsmanagers.
Dit grote verschil wijst erop dat een leerproces traag verloopt en iets van de lange adem is. De sector moet daarom blijven investeren in talent en innovatie om deze kloof te overbruggen. Voor beleggers is de les dat ze door de cyclus heen in deze beleggingscategorie zouden moeten beleggen. Daarmee helpen ze VC-fondsmanagers ook hun expertise uit te bouwen. En uiteindelijk hun rendement. De markt ‘timen’ lukt al niet bij genoteerde beleggingen. Laat staan in de dynamische wereld van startups.