NN IP: Hoe zouden beleggers impact kunnen of moeten meten?

NN IP: Hoe zouden beleggers impact kunnen of moeten meten?

nn-ip-hoe-zouden-beleggers-impact-kunnen-of-moeten-meten_1_nJ354D.jpg

Verantwoord beleggen en de integratie van milieu-, sociale en governance-factoren (ESG) in het beleggingsproces zijn normaal geworden. De focus schuift nu snel op richting het beoordelen van de werkelijke impact van bedrijven op de samenleving en het milieu.

Verantwoord beleggen en de integratie van milieu-, sociale en governance-factoren (ESG) in het beleggingsproces zijn normaal geworden. De focus schuift nu snel op richting het beoordelen van de werkelijke impact van bedrijven op de samenleving en het milieu.

Het blijft voor analisten lastig om deze impact te meten, maar verbeterde rapportages en transparantie, meer databronnen en de standaardisatie van meetmethoden zullen in de komende jaren zorgen voor verbetering. Ook de beoordeling van fondsen op duurzaamheid en impact zou versterkt worden als de kernelementen ‘engagement’ en ‘intentionaliteit’ worden meegenomen, aldus NN Investment Partners (NN IP).

De integratie van ESG-overwegingen in de beleggingsprocessen wordt steeds meer de norm. De laatste jaren is de focus echter verlegd van alleen ESG naar ook Impact-integratie. Een van de bekende referentiepunten voor het denken over ‘Impact’ zijn de 17 Duurzaamheidsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Deze hebben de focus op de niet-financiële impact van investeringen verscherpt en zijn gericht op het beëindigen van armoede, het beschermen van het milieu voor toekomstige generaties en het bevorderen van welvaart voor iedereen.

Bekende impactmaatstaven zijn de koolstof- en watervoetafdruk (die meten de CO2 die een bedrijf produceert en de intensiteit van het waterverbruik) en ‘maatschappelijke’ maatstaven, zoals het aantal mensen dat toegang krijgt tot financiële diensten of gezondheidszorg. De totale, gewogen voetafdruk van een beleggingsportefeuille kan ook worden vergeleken met een benchmark die op eenzelfde manier is berekend. De gefinancierde CO2-uitstoot van onze European Sustainable Equity-portefeuille bedraagt bijvoorbeeld 38.197 ton per jaar, tegenover 205.966 voor de MSCI Europe-index, op basis van het beheerde vermogen van EUR 323 miljoen.¹ De vergelijkingscijfers voor het gefinancierde afval zijn 3.483 ton versus 108.007 ton voor de index. Het verschil in gefinancierde CO2-uitstoot komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van 7.456 huishoudens, zoals weergegeven in de figuur hieronder.

Het meten van de impact van beleggingen is lastig in verband met de beschikbaarheid en integriteit van data en het gebrek aan methodologische normen. Het meewegen van twee kernelementen in het beoordelen van fondsen op Duurzaamheid - engagement en intentionaliteit – zou het meten ook verder verbeteren, vindt Jeroen Bos, Head of Equities bij NN Investment Partners.

‘Engagement’ verwijst naar aandeel- en obligatiehouders die hun eigendomspositie gebruiken om bedrijven actief aan te moedigen om hun impact op de maatschappij of het milieu te verbeteren. Denk aan het verbeteren van de CO2-voetafdruk, het waterverbruik of de sociale impact van een bedrijf. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat engagement en de resulterende verbeteringen een bedrijf aantrekkelijker en het bedrijfsmodel duurzamer maken. Dit is gunstig voor beleggers dankzij de verbeterde financiële prestaties en waardering.

‘Intentionaliteit’ beoordeelt in hoeverre bedrijven van plan zijn om in de toekomst goed te doen via hun producten en oplossingen en de manier waarop zij in de samenleving actief zijn. De juiste intentionaliteit draagt bij aan de duurzaamheid van het bedrijfsmodel voor de langere termijn.

Jeroen Bos: “Het blijft voor de branche een uitdaging om de impact van bedrijven te meten. Het zal voorlopig nog zorgen voor veel discussies, aangewakkerd door aandeel- en obligatiehouders, toezichthouders en niet-gouvernementele organisaties. Ondanks alle uitdagingen blijft het belangrijk dat wij op dit vlak stappen blijven zetten als sector en verdere verbeteringen in dit veld stimuleren”

“Betere rapportages en transparantie, nieuwe databronnen en de standaardisatie van meetmethoden zullen in de komende jaren op dit gebied ongetwijfeld forse vooruitgang opleveren.”

“Voor beleggers kunnen engagement en dus de uitvoering van onze taken als aandeelhouder van de bedrijven waarin we beleggen een win-winsituatie creëren: voor de beleggingsportefeuilles van onze klanten en voor de bredere samenleving.”

Meer transparantie over de positieve impact van bedrijven heeft verschillende gevolgen voor portefeuillemanagers. Door bijvoorbeeld de CO2-uitstoot of het waterverbruik van een bedrijf te meten, kunnen ze beoordelen hoe efficiënt het is om met deze kosten aan de slag te gaan. Goed omgaan met het milieu door de uitstoot te verminderen of minder water te gebruiken, kan het profiel van een bedrijf bij consumenten verbeteren. Een lagere uitstoot kan het bedrijf ook minder gevoelig maken voor toekomstige stijgingen van koolstofprijzen en belastingen.

¹Bronnen: NNIP, ISS Ethix Climate Solutions, gemiddelde uitstoot per huishoudens Milieu Centraal en Surostat. Alle cijfers per 30/09/18