BNY Mellon's Standish: Verkiezingsuitslag VS drukt investeringen

BNY Mellon's Standish: Verkiezingsuitslag VS drukt investeringen

bny-mellons-standish-verkiezingsuitslag-vs-drukt-investeringen_1_c3fKZs.jpg

Onderstaand de visie van specialisten van vermogensbeheerder BNY Mellon IM op de mogelijke marktgevolgen van de Amerikaanse verkiezingsuitslag:

Onderstaand de visie van specialisten van vermogensbeheerder BNY Mellon IM op de mogelijke marktgevolgen van de Amerikaanse verkiezingsuitslag:

Vincent Reinhart, hoofdeconoom bij Standish, onderdeel van BNY Mellon IM, denkt dat de uitkomst van de tussenverkiezingen slecht nieuws is voor de Amerikaanse economie, gezien de ‘extreme verdeeldheid’ in de Amerikaanse politiek: de Democraten en Republikeinen gunnen elkaar geen successen.

De tegenwerking ontstaat volgens Reinhart op twee manieren:

De onzekerheid over het economische beleid leidt ook tot onzekerheid bij beleggers en het bedrijfsleven. Zo is het de vraag of de belastingverlagingen van 2017 in 2021worden teruggedraaid. Daarmee komen bedrijfsinvesteringen waarschijnlijk onder druk te staan, vooral in de kapitaalsintensieve energiesector waarover Democraten en Republikeinen sterk van mening verschillen.

Als Trump nog fanatieker wordt op het terrein van handel en migratie, dan leidt dat tot hogere kosten voor de Amerikaanse economie.

Al met al verwacht Reinhart een lagere economische groei, die er waarschijnlijk toe leidt dat de Fed de plannen voor renteverhogingen afzwakt en beleggers meer bewust maakt van risico’s.

De Republikeinen zijn de controle over de het Huis van Afgevaardigden kwijt. Dat betekent dat ze op grote dossiers (zoals infrastructuur) waarschijnlijk compromissen moeten sluiten, betoogt Jim Lydotes, manager van het BNY Mellon Global Infrastructure Income Fund. De zwakke markten van de afgelopen tijd kunnen president Trump nerveus maken en een stabiel plan voor de Amerikaanse infrastructuur kan helpen om de binnenlandse economie te versterken. China volgt dit beleid al 20 jaar, stelt Lydotes.

De dollar zal de komende dagen iets van zijn waarde inleveren, doordat de Democraten na deze tussentijdse verkiezingen in de VS het agressieve buitenlandse beleid van president Trump zullen afzwakken, voorspelt Paul Flood, manager van het BNY Mellon Multi-Asset Income Fund. Ook een dalend rendement op treasuries - beleggers hadden een verkeerde voorspelling van de uitkomst van de verkiezingen reeds ingeprijsd – zet druk op de dollar. Goed nieuws voor opkomende markten op korte termijn, aldus Flood, maar het is uiteindelijk vooral de kracht van de Amerikaanse economie die bepaalt waar de rente heen gaat.

Manager van het BNY Mellon US Equity Income Fund John Bailer verwacht op de korte termijn meer marktvolatiliteit. Nu de Democraten een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden bestaat er de kans dat er verdere onderzoeken zullen komen naar president Trump en een potentiële afzettingsprocedure. Maar de fundamenten van bedrijven blijven sterk en de Amerikaanse markt is nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd, wat aandelen in staat stelt om te herstellen na deze ‘politieke ruis’. Sinds 1946 zijn koersen 12 maanden na de tussentijdse verkiezingen altijd hoger uitgevallen. Bailer ziet een hoge kans op extra investeringen in infrastructuur, met als gevolg een hoger begrotingstekort en een mogelijke oververhitting van de Amerikaanse economie in 2020.