Kwartaalbericht derde kwartaal 2018 Pensioenfonds PostNL

Kwartaalbericht derde kwartaal 2018 Pensioenfonds PostNL

kwartaalbericht-derde-kwartaal-2018-pensioenfonds-postnl_1_RAm4Pv.jpg

Ontwikkeling dekkingsgraad derde kwartaal (1)

De beleidsdekkingsgraad (2) bedraagt per eind september 2018 116,4% ten opzichte van 115,6% per eind juni 2018. De actuele dekkingsgraad (3) steeg van 116,1% per eind juni 2018 naar 118,0% per eind september 2018.

De beleidsdekkingsgraad bevindt zich per eind september 2018 boven de grens van 110%. Bij een waarde hoger dan 110% kan een (gedeeltelijke) toeslag worden verleend, bij een beleidsdekkingsgraad van circa 123% kan een volledige toeslag worden verleend. Het bestuur beslist over de toekenning van een toeslag.

Effect rente – derde kwartaal

De verplichtingen worden gewaardeerd op basis van de door DNB vastgestelde rente. Deze rentesteeg. Hierdoor daalde de waarde van de verplichtingen, met een positief effect (0,8%-punt) op de dekkingsgraad.

Effect renteafdekking – derde kwartaal

Via beleggingen in vastrentende waarden (VRW) en rentederivaten (renteswaps) streeft het pensioenfonds ernaar het effect van de ontwikkelingen van de rente op de dekkingsgraad te beperken. Door de gestegen marktrente was de bijdrage van de renteafdekking op de dekkingsgraad negatief (-0,4%-punt).

Effect beleggingen exclusief renteafdekking – derde kwartaal

Het effect van het beleggingsrendement, exclusief de renteafdekking, op de dekkingsgraad bedroeg 1,1%-punt.

Rendement Beleggingen

Onderstaande tabel (4) geeft het totaaloverzicht van de verschillende beleggingscategorieën weer over het derde kwartaal van 2018.

De bijdrage aan het beleggingsrendement, exclusief rentederivaten, bedroeg het derde kwartaal 0,7%-punt. De bijdrage van de rentederivaten was -0,1% punt. Het totaalrendement van de beleggingen komt daarmee uit op 0,6%.

1 De gepubliceerde cijfers zijn voorlopig.

2 De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste 12 maanden.

3 De actuele dekkingsgraad is berekend op basis van de actuele rentetermijnstructuur (incl. UFR) zoals door De Nederlandsche Bank (DNB) vastgesteld

4 Vanwege afrondingen op één decimaal kunnen sommaties van de getoonde cijfers afwijken ten opzichte van de totalen.