Robeco: Vergeet waarde versus groei: welkom in de flipperkast

Robeco: Vergeet waarde versus groei: welkom in de flipperkast

Vooruitzichten Aandelen Yieldcurve
Grafiek Koers.jpg

Door een overvloed aan tegenstrijdig nieuws lijken markten een nieuwe beleggingsstijl te hebben ontwikkeld: flipperkastbeleggen. ‘De afgelopen weken ging het alsmaar over waarde versus groei en momentum, maar dat kun je allemaal weer vergeten’, concludeert Fabiana Fedeli, Global Head Fundamental Equities bij vermogensbeheer Robeco.

Fedeli: ‘Er is nu een splinternieuwe beleggingsstijl die veel weg heeft van een flipperkast. In een wereld van binaire uitkomsten is het logischer om te kijken naar de markten die op basis van tweets allerlei kanten op stuiteren. Lijkt een handelsakkoord aanstaande, dan stijgen de aandelenmarkten en doen risicovolle beleggingen het goed. Maar als een akkoord uit zicht lijkt, dalen de aandelenmarkten en worden ze defensiever.’

Dit is volgens het hoofd Fundamental Equities te zien aan de richting van de markt sinds begin september, toen de hervatting van de handelsbesprekingen werd aangekondigd. ‘Vanaf dat moment is de Amerikaanse aandelenmarkt achtergebleven bij Japan, opkomende markten en Europa, en zagen we in al deze markten een comeback van waardebeleggen. De outperformance van waardeaandelen was weliswaar veel groter in september, maar ook in oktober bleven ze sterk presteren.’ De omslag van momentum naar waarde was in september vooral sterk in de VS. Dit werd volgens Fedeli al verwacht, omdat de correlatie tussen waarde en momentum daar bijna op het laagste punt in 30 jaar ligt. Waardeaandelen lijken dus zeer oververkocht te zijn.

De outperformance van waarde-aandelen en die van aandelenmarkten buiten de VS zijn allebei niet heel overtuigend. Niet zo vreemd, want de wereldwijde groei en de winsten blijven achteruitgaan, met verslechterende winstherzieningen in alle belangrijke regio's. Voor een grotere outperformance van waarde en niet-Amerikaanse aandelen zijn macro-economische verbeteringen nodig – of in ieder geval positief nieuws aan het handelsfront dat de kans op macro-economische verbeteringen vergroot.

Het geflipper door markten laat volgens Fedeli wel zien dat beleggers klaar zijn voor verandering. ‘Ze hebben alleen nog een aanleiding nodig’, concludeert ze. ‘Een tweede fase in de handelsbesprekingen zou waarschijnlijk een stimulans zijn voor opkomende markten en Japan. En hetzelfde geldt voor Europa, mits de Brexit niet uitmondt in een fiasco. Amerikaanse aandelen blijven dan achter en risicovolle beleggingen, zoals waarde- en cyclische aandelen, komen eindelijk weer in trek.’

Het risicomijdende sentiment keert weer terug als een akkoord uitblijft, of bij een grote tegenslag in de handelsbesprekingen tussen de VS en China (zoals een hervatting van de geplande tariefverhogingen). De wereldwijde aandelenmarkten blijven dan achter bij andere beleggingscategorieën, en binnen aandelen zijn de Amerikaanse markt en defensievere aandelen dan waarschijnlijk favoriet.