Natixis IM: Verzekeraars wenden zich tot alternatieve beleggingen
Natixis IM: Verzekeraars wenden zich tot alternatieve beleggingen
- Uit een wereldwijd onderzoek onder 200 CIO's en leden van beleggingsteams blijkt dat driekwart (74%) van de verzekeraars moeite heeft om in een omgeving met een lage yields het genereren van alfa te combineren met ‘cost of capital’
- Tweederde van de respondenten (66%) stelt dat obligaties niet zorgen voor voldoende rendement om te kunnen voldoen aan de verplichtingen en dat het essentieel is om te beleggen in alternatieven zoals private debt en real assets om daarmee het risico in de portefeuille te diversifiëren
- Er blijven echter toetredingsdrempels bestaan en 97% zegt dat regelgeving de facto hen ervan weerhoudt te beleggen in illiquide activa met een hoger risico
- Hogere complexiteit geassocieerd met deze diversificatie heeft ertoe geleid dat twee op de drie verzekeraars de mogelijkheden verkennen om het beheer van de portefeuille uit te besteden
Verzekeraars wenden zich tot alternatieve beleggingen om de leegte op te vullen die het magere obligatierendement in het afgelopen decennium van ultralage rentetarieven heeft achtergelaten. Dat blijkt uit onderzoek van Natixis Investment Managers onder 200 CIO's en leden van het beleggingsteams bij levens-, schadeverzekerings- en herverzekeringsmaatschappijen.
Tien jaar na de financiële crisis hebben beleggers nog steeds te kampen met aanzienlijke problemen als gevolg van lage yields, met als gevolg groter wordende verplichtingen en een toenemende mismatch met betrekking tot duratie. Dit heeft weer tot gevolg dat verzekeraars bereid zijn meer liquiditeitsrisico te nemen om hogere rendementen te behalen, waarbij driekwart (75%) van de respondenten stelt dat allocatie aan alternatieve beleggingscategorieën essentieel is, en meer dan de helft (53%) zegt dat ze in toenemende mate alternatieve beleggingen gebruikt als een vervanging voor vastrentende waarden.
“Verzekeraars zijn het afgelopen decennium onder druk gezet door de lage rendementsomgeving. Private debt, aandelen en andere alternatieve beleggingen bieden een mogelijke oplossing voor een niet overtuigend rendement op de obligatiemarkt, waar verzekeraars van oudsher gebruik van maken in de hoop een stabiel rendement te vinden om te kunnen voldoen aan hun verplichtingen.", zegt Robert Koopdonk, Hoofd Nederland Natixis Investment Managers.
Regelgeving blijft een hoge drempel
Uit het onderzoek blijkt dat ondanks de toenemende interesse voor alternatieve beleggingen onder verzekeraars, bijna alle (89%) van de beleggingsteams stelt dat regelgeving ze ervan weerhoudt daadwerkelijk te beleggen in deze categorie. Kapitaalvereisten gesteld door de regelgever zorgen bijvoorbeeld voor een natuurlijke oriëntatie richting vastrentende waarden met lage yields.
Deze 89% betekent een significante stijging ten opzichte van de vorige survey (2015), toen Solvency II nog niet van kracht was. In dat onderzoek stelde slechts de helft van de verzekeraars dat regelgeving ze weerhield van het beleggen in nieuwe en alternatieve categorieën.
Verzekeraars geven de volgende uitdagingen aan met betrekking tot regelgeving:
Ondanks deze uitdagingen geven bijna alle ondervraagden (93%) aan goed voorbereid te zijn voor komende veranderingen op het gebied van regelgeving. Dit is een grote verbetering ten opzichte van het onderzoek uit 2015, toen tweederde van de Europese en Amerikaanse verzekeraars toegaven niet klaar te zijn voor veranderingen.
CIOs richten zich tot externe experts voor richting in een complexe omgeving
Het onderzoek onthult de volgende redenen voor verzekeraars om niet meer alternatieve beleggingen op te nemen in de portefeuille:
- Complexiteit (51%)
- Restricties vanuit organisatie (42%)
- Fees (42%)
- Wettelijke beperkingen (41%)
- Liquiditeits issues (37%)
Verzekeraars worstelen met de complexiteit van regelgeving en executie die gepaard gaat met het zoeken naar een hoger rendement en het zoeken naar alternatieven. Om die reden doen beleggingsteams steeds vaker een beroep op externe expertise om toegang te krijgen tot innovatieve en gespecialiseerde capaciteiten. Zeven op de tien (72%) van de respondenten van de enquête besteedt een deel van het beheer van hun portefeuilles uit, waarbij 10% van de verzekeraars hun volledige portefeuille delegeert aan een extern bedrijf. Gemiddeld besteden verzekeringsbeleggers bijna de helft (48%) van het beheer van hun portefeuille uit.
"Beleggers staan voor nieuwe uitdagingen, met toenemende regelgeving. Het is niet verwonderlijk dat een meerderheid zich tot externe specialisten wendt om hun bij te staan in de complexe markt van vandaag de dag,” aldus Robert Koopdonk.