Willis Towers Watson: Beheerd vermogen vermogensbeheerders doorbreekt grens van $100 bln.
Willis Towers Watson: Beheerd vermogen vermogensbeheerders doorbreekt grens van $100 bln.
Het beheerd vermogen van de 500 grootste vermogensbeheerders wereldwijd is in 2019 voor het eerst door de grens van $100 biljoen gebroken. Het totaal kwam volgens recent onderzoek van het Thinking Ahead Institute van Willis Towers Watson uit op $104,5 biljoen. Dit betekent een stijging van 14.8% ten opzichte van vorig jaar toen het totaal uitkwam op $91,5 biljoen en een verdrievoudiging ten opzichte van de $35,2 biljoen in 2000.
Het onderzoek, dat werd uitgevoerd in samenwerking met Pensions & Investments, een toonaangevend Amerikaans platform voor de beleggingsindustrie, bevestigt toenemende concentratie onder de twintig grootste managers. Deze top 20 heeft haar marktaandeel vergroot naar 43%. In het jaar 2000 was hun marktaandeel 38% en in 1995 nog maar 29%. Het onderzoek toont ook dat in de laatste tien jaar maar liefst 232 asset managers uit de lijst zijn verdwenen.
Roger Urwin, mede-oprichter van het Thinking Ahead Institute, reageert op de bevindingen: "De vermogensbeheerindustrie is altijd in beweging geweest maar het tempo van veranderingen neemt toe. De consolidatie onder vermogensbeheerders is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast veranderen, onder invloed van de snelle technologische ontwikkelingen, de vorm van de mandaten naar producten die minder zwaar op het governance budget drukken. Dit heeft geleid tot de groei van passieve en indexvolgende op factorgebaseerde strategieen en oplossingen. Private markten hebben eveneens in het laatste decennium hun significante groeitrend doorgezet. Dit laatste onder invloed van de zoektocht naar hogere rendementen met hoger risico.”
Volgens het onderzoek is het passieve beheer gestegen van $4.9 biljoen in 2015 naar $7.9 biljoen in 2019. Roger Urwin zegt: "De meeste asset management processen – waaronder het beheer, de uitvoering en besluitvorming – moeten zich ook doorontwikkelen. Dit wordt vooral gedreven door vermogensbeheerders die de voordelen van uitbesteding zoeken, het toegenomen gebruik van de Total Portfolio Approach bij het nastreven van absolute rendementen en het gebruik van indexvolgende ETFs waardoor beleggers nu actief voor een index kunnen kiezen."
Overige onderzoeksbevindingen*:
- 50% van de managers hebben het aandeel van minderheden en vrouwen in hogere posities
verhoogd. - Interesse van klanten voor duurzaam beleggen, inclusief stemmen, is bij 88% van de
managers toegenomen. - 84% van de managers hebben het gebruik van technologie en big data verhoogd. 76% heeft
meer middelen ingezet ten behoeve van cybersecurity. - Het aantal nieuwe producten nam in 2019 bij 65% van de onderzochte ondernemingen toe.
- De vermogensbeheervergoedingen namen hij 34 procent van de managers af en bij slechts 7% van de managers namen deze toe.
- 51 procent van de managers meldde een toename van toezichtsniveau.
Marisa Hall, co-head van het Thinking Ahead Institute zegt: “De gespreksonderwerpen met vermogensbeheerders veranderen ook. Dit weerspiegelt zowel de wensen van klanten maar ook van medewerkers en de bredere maatschappij. Onderwerpen raken hierbij steeds meer aan purpose en cultuur, diversiteit en inclusiviteit en ESG. Onderwerpen die ook nadrukkelijk onder de aandacht staan van de hoogste niveaus van organisaties.
The World’s largest money managers
Gerangschikt naar de totale activa onder beheer, in $ miljoen, per 31 december 2019: