Pensioenfonds PostNL: Kwartaalbericht derde kwartaal 2020

Pensioenfonds PostNL: Kwartaalbericht derde kwartaal 2020

Pensioenfondsen
  • Beleidsdekkingsgraad gedaald naar 105,2% per eind september 2020
  • Actuele dekkingsgraad gestegen naar 104,4% per eind september 2020
  • Rendement beleggingen derde kwartaal 2020: 2,9%

René van de Kieft, bestuursvoorzitter van Stichting Pensioenfonds PostNL, over het derde kwartaal van 2020: “De daling van de beleidsdekkingsgraad in 2020 is de afgelopen maanden gestabiliseerd rond de 105% en daarmee dicht bij het minimaal vereiste eigen vermogen. In de positieve ontwikkeling van het rendement valt op dat de duurzame beleggingsstrategie van Pensioenfonds PostNL daadwerkelijk waarde toevoegt. Vanuit deze beleggingsovertuiging is in het derde kwartaal ruim 0,5%-punt extra rendement behaald. Natuurlijk moeten we dit voor een langere termijn volgen.”

De huidige financiële positie leidt tot de verwachting dat eind december 2020 geen bijstorting door de werkgever noodzakelijk is. Ook hoeft er naar verwachting geen korting doorgevoerd te worden.

Ontwikkeling dekkingsgraad derde kwartaal[1]

De beleidsdekkingsgraad[2] bedraagt per eind september 105,2% ten opzichte van 105,7% per eind juni. De actuele dekkingsgraad[3] steeg van 102,5% per eind juni naar 104,4% per eind september (+1,9%-punt). De stijging van de actuele dekkingsgraad werd veroorzaakt door een hoger rendement op de beleggingen (inclusief rente-afdekking: +2,8%-punt) dan het nadelige effect van de stijging van de verplichtingen door de lagere rente (-0,8%-punt).

2710 PostNL (1).jpg

Toelichting ontwikkeling actuele dekkingsgraad derde kwartaal

Effect rente op dekkingsgraad

De verplichtingen worden gewaardeerd op basis van de door DNB vastgestelde rentecurve. De rente daalde verder. Daardoor steeg de waarde van de verplichtingen, met een negatief effect op de dekkingsgraad (-0,8%-punt).

Bijdrage Matchingportefeuille op dekkingsgraad

Via beleggingen in de matchingportefeuille, bestaande uit staatsobligaties en renteswaps, streeft het pensioenfonds ernaar het effect van renteveranderingen op de dekkingsgraad zoveel mogelijk te mitigeren. Door de gedaalde marktrente droeg de renteafdekking licht positief bij aan de dekkingsgraad (+0,2%-punt).

Bijdrage Rendementsportefeuille op dekkingsgraad

De bijdrage van de rendementsportefeuille op de dekkingsgraad bedroeg +2,6%-punt.

Overige effecten op dekkingsgraad

De effecten van overige oorzaken op de dekkingsgraad, zoals premie, uitkeringen, actuariële grondslagen en afrondingsverschillen bedroegen -0,1%-punt.

Toelichting rendement beleggingen

In het derde kwartaal lieten de financiële markten verder herstel zien, gebaseerd op het snelle herstel van economische indicatoren en een verdere versoepeling van sociaal-beperkende maatregelen. In verschillende landen werd verlenging van economische steunpakketten aangekondigd. Bovendien wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een coronavaccin. De financiële markten reageerden hierop positief.

Aandelenmarkten stegen in de meeste regio’s, hoewel de verschillen groot waren. Amerikaanse aandelen en aandelen in opkomende markten lieten een rendement van rond 10% zien. De koersen van Europese aandelen bleven per saldo ruwweg onveranderd.

Vastrentende waarden toonden overwegend weinig uitschieters in rendement. Rentestanden en kredietopslagen bleven redelijk gelijk, ondanks de afbouw van lockdown-maatregelen in diverse landen.

De matchingportefeuille presteerde licht positief, bij een zeer licht dalende swaprente.

Onderstaande tabel4 geeft een overzicht van het rendement van de verschillende beleggingscategorieën over het derde kwartaal van 2020 en YTD, alsmede de omvang en de gewichten van de beleggingsportefeuille.

2710 PostNL (2).jpg


[1] De gepubliceerde cijfers zijn voorlopig.

[2] De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden (UFR) van de laatste 12 maanden.

[3] De actuele dekkingsgraad is berekend op basis van de actuele rentetermijnstructuur (incl. UFR) zoals door De Nederlandsche Bank (DNB) vastgesteld.