Remco Bleijs: Biodiversiteit aanpakken is óók echte topsport

Remco Bleijs: Biodiversiteit aanpakken is óók echte topsport

ESG
Remco Bleijs (EY)

Door Remco Bleijs, Associate Partner Asset Management en Sustainability Services bij EY

Wijzelf, de maatschappij en de economie kunnen alleen functioneren door het bestaan van de natuur. Zonder natuur dus geen leven en geen rendabele investeringen. Dat is best wel een stevige uitspraak, die door vele wetenschappers wordt onderschreven.

Zo stelt professor Johan Röckstrom van het Potsdam Institute for Climate Research dat niet alle Sustainable Development Goals (SDGs) evenredig belangrijk zijn. Heel praktisch legt hij dat uit door de biosfeer-gerelateerde SDGs als de bodem van de bruidstaart te tekenen.

Zonder die stevige bodem stort de rest van de SDG-taart met de sociale en economische doelen volledig in. En wie wenst er een ingestorte bruidstaart, ofwel waardeloze doelen en bijbehorende investeringen?

GDP afhankelijk van ecosystemen

Lucht, eten, water en veel materialen vormen een ecosysteem en zijn cruciaal voor het heden, maar zeker ook voor onze toekomst. Circa 50% van het wereldwijde Gross Domestic Product (GDP) is afhankelijk van dit ecosysteem. Biodiversiteit is cruciaal om dit ecosysteem in stand te houden, maar daar gaat het juist fout.

De risico’s nemen schrikbarend snel toe en kantelpunten liggen op de loer. De Nederlandsche Bank rapporteerde daar al eerder over en berekende dat alleen al voor de Nederlandse financiële sector circa 50 miljard euro ‘at risk’ is als gevolg van afnemende biodiversiteit.

COP 15 (biodiversiteit) en de link met klimaatrisico

Het is dus niet zo raar dat vorige week ook deel 1 van COP 15 plaatsvond. De Coalition of the Participants kwam voor de 15e keer bijeen. Nu nog via een online meeting, maar straks eind april 2022 live in Kunming in China. En daar worden heel wat nieuwe doelen verwacht, wellicht grootser en verdergaand dan Parijs 2015, waar de wereldwijde klimaatdoelen werden vastgesteld. En de natuurcrisis wordt ook als veel groter ingeschat dan de klimaatcrisis. Weer vanwege die bodem van de bruidstaart.

Er is wel een hele duidelijk link. Circa 40% van het verlies van biodiversiteit wordt namelijk veroorzaakt door klimaatverandering. Evenveel als de grofweg 40% aan verlies door toenemend landgebruik. Denk hierbij aan ontbossing, het volbouwen van gebieden en wateroppervlakten et cetera. Vandaar ook dat experts iedereen aanbevelen het verlies van biodiversiteit niet aan te pakken als een zelfstandig onderwerp, maar volledig integraal met de klimaataanpak.

De praktijk wijst echter uit dat dit bij veel bedrijven en overheden nog niet gebeurt, hetgeen onder meer blijkt uit het onderzoek dat VBDO eerder deze week publiceerde. Dat moet dus beter, om doeltreffender en efficiënter te zijn.

Wat zeggen de wetgever en de adviseurs?

De Sustainable Finance-wetgeving vraagt om meer inzicht en een duidelijker beleid, doelen, risico-informatie, rapportering en monitoring rondom biodiversiteit. Zowel voor 2021 in vereisten van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), als niet veel later via de EU Taxonomy en vanaf 2023 ook via de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), moeten bedrijven en financiële instellingen daar expliciet over gaan rapporteren. Allemaal aan de bruidstaart dus.

EY heeft op 13 oktober jongstleden tijdens COP 15 een wereldwijde publicatie uitgebracht die de details rondom biodiversiteit nader beschrijft. Deze bevat een ‘call to action’ voor financiële instellingen die bestaat uit 4 acties:

  • Integreer Biodiversiteit en natuurpositiviteit in de Sustainable Finance-strategie
  • Handel NU door bedrijven te engagen
  • Werk samen op beleidsniveau
  • Ontwikkel methodes om te meten, managen en rapporteren op voortgang

Zowel de toepassing van de aanpak volgens het Platform Biodiversity Accounting Financials (PBAF) als de nieuwe Taskforce on Naterelated Financial Disclosures (TNFD) geven veel handvaten om deze acties verder te concretiseren. Van harte aanbevolen dus. En met de power van de Finance for Biodiversity Pledge is door veel instellingen reeds een stap in de goede richting gezet.

Michael ‘Air’ Jordan

En wat is in deze column de sportmetafoor, zult u zich afvragen? Nou, die zie ik bij Michael ‘Air’ Jordan, de wereldberoemde basketballer die vele NBA- én Olympische titels won. ‘Take care of your body (also as a top sporter). It’s the only place you have to live’.

Dat is óók echte topsport. Het als een topsporter zorgen voor een (verbeterend) lichaam, datzelfde geldt ook voor mensen, bedrijven en overheden: zorgen voor verbetering van de biodiversiteit, zeker ook omdat biodiversiteit de kwaliteit van de wereld bepaalt, de enige plaats waar je leeft.

Net als bij topsport moet je de biodiversiteitsaanpak beoefenen op het hoogste niveau, met een helder plan en een vrijwel volledige nadruk op doelen en prestaties. Én je moet doorzetten. Als je het zo doet, wordt het aanpakken van het verlies aan biodiversiteit niet alleen een leuke, ambitieuze en nuttige sport, maar gaat het zeker tot prestaties leiden. Een inCOPpertje toch? 

Bijgaand het Biodiversiteits rapport van EY Global: How can financial services protect and restore biodiversity | EY - Global