Nuveen: Infrastructuur en high yield beste opties voor beleggers

Nuveen: Infrastructuur en high yield beste opties voor beleggers

Vooruitzichten
Outlook vooruitzicht (03)

Op de financiële markten is niet alles kommer en kwel, blijkt uit de vooruitzichten voor de komende zes maanden van de Amerikaanse vermogensbeheerder Nuveen. Vooral gemeenteobligaties, high yield en infrastructuur gelden als toevluchtsoorden voor beleggers.

Volgens Nuveen is het moeilijk in te schatten of de huidige bear market nu juist een koopkans of een ‘koopval’ is voor beleggers. Dit komt omdat eventuele neerwaartse bijstellingen van de winstverwachting in de tweede helft van het jaar nog niet zijn opgenomen in de in de huidige koerswinstverhoudingen, en dat maakt aandelen volgens de experts van de vermogensbeheerder minder aanlokkelijk.

“Reden waarom sommige delen van de obligatiemarkt op de kortere termijn betere vooruitzichten en minder potentieel neerwaartse risico’s hebben dan aandelen. Daarnaast hebben beleggingen in de private markten niet de sentimentgedreven koersschommelingen ondergaan die lokale overheidsmarkten dit jaar al wel hebben gevoeld. Dat leidt tot gunstige risico-/rendementstprofielen in deze markt; de zware terugval valt moeilijk te negeren en dat biedt opwaarts potentieel.”

Ook real assets gelden nog steeds als interessante belegging omdat ze een buffer bieden tegen inflatie en omdat ze in sommige gevallen ook nog positieve rendementen weten neer te zetten, vinden de experts. “Met commercieel vastgoed, infrastructuur en landbouwgrond kunnen beleggers soms juist profiteren van inflatie. In andere gevallen bieden ze er juist een extra bescherming tegen.”

De experts zien momenteel de beste kansen in lokale overheids- en high yield-obligaties uit de VS, en in infrastructuur. “De fundamentals voor lokale overheidsschuld zijn sterk in de VS. De beleggingscategorie is dit jaar ten onrechte zwaar afgestraft en dat biedt kansen voor langetermijnbeleggers.”

Ook de Amerikaanse high yield-sector is volgens Nuveen met nominale rendementen van meer dan 7%, erg aantrekkelijk. “Dit geldt zelfs voor obligaties met een BB-rating. Als de VS in een milde recessie terechtkomt, compenseren de spreads beleggers voldoende voor het genomen risico dat emittenten de rentebetalingen op de schuld niet kunnen voldoen.”

Hoewel aandelen op de langere termijn doorgaans de beste inflatiebescherming bieden, doet infrastructuur dat op de kortere termijn. Nuveen: “De inflatiepiek is nog niet bereikt, en zelfs als dat wel gebeurt, blijft de inflatie voorlopig hoog. Het is nog niet te laat om inflatieafdekkingen aan portefeuilles toe te voegen. Bovendien biedt de beleggingscategorie defensieve aandeleneigenschappen en dat heeft voordelen tijdens aanhoudende volatiliteit. Ook blijkt uit het verleden dat infrastructuur tijdens langere perioden van inflatie veerkrachtig is. Dat komt omdat het om een gereguleerde sector met veel cashflow gaat. Bovendien stat in de meeste contracten dat als onderdelen vervangen moeten worden de inflatie kan worden doorberekend."