Fidelity: Kostengroei voor bedrijven bereikt plafond
Fidelity: Kostengroei voor bedrijven bereikt plafond
Voor bedrijven lijkt de groei van de loonkosten niet langer toe te nemen, en voor de andere bedrijfskosten nemen de groeiverwachtingen zelfs af, zo blijkt uit de laatste rondvraag die vermogensbeheerder Fidelity International uitvoerde onder haar analisten.
Fidelity International verzamelde de conclusies van haar enquête in zes grafieken, en bespreekt die in ‘Analyst Survey: Cost pressures hit a plateau’.
Elke twee maanden vraagt Fidelity aan haar analisten of ze verwachten dat de kosten voor de bedrijven die ze volgen, de komende zes maanden zullen stijgen of dalen. Voor niet-loonkosten verwachtten de analisten in september nog steeds dat die zullen stijgen, maar minder snel dan voorheen. Met uitzondering van Europa zet deze trend zich in alle grote regio’s door. Ook de groeiverwachtingen voor de loonkosten lijken een plafond te hebben bereikt, al blijft de arbeidsmarkt krap, zeker in de gezondheidszorg en in de financiële sector.
Over een jaar zal de inflatie van de bedrijfskosten er volgens de analisten van Fidelity heel anders uitzien. De kostengroei zal geleidelijk afnemen gedurende het jaar, maar het verstrakkende beleid van de Fed kan averechts werken als de Amerikaanse centrale bank te hard op de rem gaat staan.
Het vertrouwen van de bedrijfsleiders is gedaald tot niveaus vergelijkbaar tijdens het begin van de pandemie. “In de supermarkt bijvoorbeeld kiezen consumenten steeds vaker voor een goedkope variant”, merkt een analist op. “Dat is een beangstigend teken aangezien consumenten maar moeilijk hun winkelgewoontes aanpassen.”
Uit de enquête blijkt ook dat de vraag naar arbeid afneemt. In elke regio zijn de verwachtingen voor de personeelsgroei afgenomen, behalve in Azië. De analisten van Fidelity verwachten verder een tragere omzetgroei, meer druk op de winstmarges en minder bereidheid om te investeren. Daarmee staan we misschien aan het begin van een vernietiging van de vraagzijde, waarmee beleidsmakers blijkbaar de inflatie willen indammen, aldus Fidelity.