T. Rowe Price: Recessie op komst, maar anders dan 2008 en 2020

T. Rowe Price: Recessie op komst, maar anders dan 2008 en 2020

Recessie (dreiging)
Recessie1.jpg

Arbeidsmarkt VS vertoont eerste scheurtjes. Afname liquiditeit zet financiële markten onder druk. Beleggers moeten voorzichtig blijven.

Volgens Nikolaj Schmidt, internationaal econoom bij T. Rowe Price is een recessie onderweg. Hij ziet de arbeidsmarkt aan kracht verliezen: eerst langzaam en daarna sneller, totdat de centrale banken moeten ingrijpen met monetaire versoepeling. Schmidt meent dat de aanstaande recessie een ’normale’ recessie zal zijn, anders dan de GFC van 2008 en de COVID-variant van 2020.

Arbeidsmarkt VS vertoont scheurtjes

‘In tegenstelling tot een gunstige groeivertraging is een recessie een proces waarbij zwakke groei zichzelf voedt door de invloed op de arbeidsmarkt, en een neerwaartse spiraal creëert. Om hieraan een einde te maken is een positieve schok vereist, meestal door versoepeling van het monetair beleid. Het nieuws uit de VS op dit vlak is niet bemoedigend: hoewel de totale werkgelegenheidscijfers er nog steeds robuust uitzien, beginnen er scheurtjes zichtbaar te worden onder de oppervlakte. En aangezien het verlichten van druk op de arbeidsmarkt een van de belangrijkste drijfveren is voor het renteverhogingsbeleid van de Fed, zal het monetair beleid waarschijnlijk krap blijven, kunnen de scheurtjes uitgroeien tot barstjes.’

Afname liquiditeit legt druk op markten

‘Het akkoord over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond was een positieve ontwikkeling. Het bracht echter ook een andere uitdaging met zich mee. Vanwege de schuldlimiet heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën de kasreserves bij de Fed gebruikt om de lopende uitgaven te financieren. In feite heeft dit gewerkt als een vorm van kwantitatieve versoepeling. Het Amerikaanse ministerie van Financiën moet nu zijn kasreserves aanvullen, wat zal resulteren in een aanzienlijke afname van liquiditeit uit het financiële systeem.’

Beleggers blijven waarschijnlijk voorzichtig

‘Buiten de Verenigde Staten is de productie in het slop geraakt, maar de vraag naar diensten is sterk. In combinatie met een krappe arbeidsmarkt en stijgende lonen legt dit druk op de ECB om het monetaire beleid verder aan te scherpen.’ Schmidt meent dat de ECB hiermee zal doorgaan totdat de eurozone haar eigen recessiedynamiek vertoont.

Hij gelooft dat beleggers waarschijnlijk voorzichtig zullen blijven totdat er meer duidelijkheid is over of de VS, en daarmee de wereldeconomie, in een recessie belanden. Als de economie zich inderdaad in de laatste fase van de huidige expansiefase van de bedrijfscyclus, bevindt, zijn de vooruitzichten voor groei-gerelateerde aandelen uitdagend.