T. Rowe Price: Onzekerheid biedt kansen in Europese banken

T. Rowe Price: Onzekerheid biedt kansen in Europese banken

Banken
Outlook vooruitzicht (05)

Banken hebben in H2 2023 minder behoefte om nieuw kapitaal aan te trekken, terwijl niet-financiële sectoren dan juist meer zullen uitgeven.

De ineenstorting van SVB en Credit Suisse zouden als op zichzelf staand beschouwd moeten worden en er zou eigenlijk niets veranderd moeten zijn aan het algemene beeld van Europese banken, maar dat is wel wat er is gebeurd, zo stelt David Stanley, Portfolio Manager van European Corporate Bond Strategy van T. Rowe Price, vandaag. ‘Europese financiële instellingen presteren minder goed dan andere sectoren in het investment grade universum. Een belangrijke factor die de ondermaatse prestaties veroorzaakt, is de misvatting dat Europese banken vergelijkbare risico's dragen als Amerikaanse regionale banken. Dit beeld is onjuist om drie redenen.

  1. De eerste reden is concentratie. Europa is veel meer geconcentreerd dan de Verenigde Staten, waar meer dan 4000 banken zijn.
  2. Ten tweede heeft Europa een fundamenteel andere structuur dan de Verenigde Staten. Europa bestaat uit verschillende nationale bankmarkten en binnen elke markt domineren doorgaans grote nationale banken. Hun depositobasis is doorgaans breed, terwijl Amerikaanse regionale banken zich meestal meer concentreren op een specifieke sector.
  3. Ten derde is Europa onderhevig aan strengere regelgeving dan Amerikaanse regionale banken.’

Vraag en aanbodsdynamiek gunstig in H2 2023

‘De technische aspecten zullen gunstiger worden voor de financiële sector in vergelijking met andere sectoren’, verwacht Stanley. Zo hebben banken hun emissies naar voren gehaald en aan het begin van het jaar uitgebracht. ‘In combinatie met de waarschijnlijkheid dat de obligatieportefeuilles langzamer zullen groeien als gevolg van de economische neergang, betekent dit dat banken in de tweede helft van 2023 minder behoefte hebben om nieuw kapitaal aan te trekken.

Daarentegen wordt verwacht dat niet-financiële sectoren in de tweede helft van het jaar meer zullen uitgeven. Niet-financiële sectoren, zoals industrie en nutsbedrijven, zullen ook een natuurlijke koper verliezen wanneer de Europese Centrale Bank vanaf juli begint met het afbouwen van haar bedrijfsobligatieprogramma. Financiële instellingen hebben nooit deel uitgemaakt van het obligatie-opkoopprogramma.’