M&G: Griezelen met grafieken

M&G: Griezelen met grafieken

Halloween.png

Het is weer eind oktober en dus tijd voor de griezelige financiële grafieken van vermogensbeheerder M&G. Met een inflatie die nauwelijks van z’n plek komt en een economie die zich in zwaar weer bevindt, is dit geen fijn jaar voor de bangeriken onder ons. 

De Amerikanen zitten op zwart zaad. De jaarlijkse rentebetalingen van de Amerikaanse overheid schuren tegen de magische grens van $1000 miljard aan en daar zal het niet bij blijven, want de hogere rente zal snel zijn tol gaan eisen. Sterker nog, de optelsom van de rentebetalingen staat inmiddels gelijk aan de totale Amerikaanse staatschuld van 1980! En wie weet komt Fitch weer langs om de kredietwaardigheid van de VS verder te verlagen.

30102023 M&G (1)

High yield-obligatiespreads hebben jarenlang baat gehad bij de zucht van beleggers naar hoge rendementen, maar het herfinancieringsspook ligt nu echt op de loer. Want veel bedrijven hebben het herfinancieren van hun leningen voor zich uitgeschoven. Bijna 10% van de emittenten van hoogrentendeobligaties moeten de komende twee jaar met de billen bloot wat betekent dat de wereld met de grootste herfinancieringsronde van high yield-bedrijven te maken krijgen sinds de kredietcrisis.

30102023 M&G (2)

Het risico op een recessie neemt toe. In de Verenigde Staten is een reële rente boven de 3% van oudsher de voorbode van een recessies. De reële rentes zijn de afgelopen maanden aanzienlijk gestegen en hebben zich genesteld in positief gebied.

30102023 M&G (3)