UBS AM: Nog altijd kansen in Chinese aandelenmarkt
UBS AM: Nog altijd kansen in Chinese aandelenmarkt
China werd dit jaar geplaagd door negatieve nieuwskoppen en een hoge mate van marktvolatiliteit. Internationale beleggers werden steeds sceptischer over het Chinese investeringsklimaat en trokken zich terug.
'Wij zijn het hier niet mee eens en geloven dat Chinese aandelen juist veel kansen bieden', aldus Raymond Yin Head of Asia Pacific & China bij UBS Asset Management in de analyse 'A new game plan voor China'.
In het oude groeimodel van China lag de focus op low-end manufacturing, infrastructuur en vastgoed. 'Dit model is veranderd. Het nieuwe China richt zich op technologie, high-end manufacturing, diensten met meer toegevoegde waarde en verhoogde consumptie uitgaven', legt Yin uit. Via deze welbekende weg is de economie van China aan het transformeren naar een middeninkomen economie.
Het feit dat China ’s werelds tweede economie is, maakt dit niet makkelijk. 'Maar China lijkt de goede kant op te gaan', aldus Yin. Het stabiliseren van de consumptie en het ondernemingssentiment is een veelbelovend signaal.
'Wij verwachten dat de economie op koers blijft, maar het zal wel even duren voor het vertrouwen is hersteld', zegt Yin. 'Er is wel een nieuwe aanpak nodig om de aanjagers van het marktherstel te identificeren.'
Volgens UBS AM is het verstandig om te blijven beleggen in verschillende Chinese beleggingscategorieën. Dit is waarom:
Beleggen in marktleiders
Chinese bedrijven opereren steeds vaker op wereldwijde schaal en concurreren met grote merken in de internationale markten. Ze passen zich aan en investeren in technologie, R&D en hebben de kosten in de hand. 'Onze aandacht ligt op bedrijven met sterke fundamenten en een groeiend marktaandeel, zowel binnen als buiten China', stelt Bin Shi, Hoofd Chinese Aandelen bij UBS AM.
Dankzij de het herstel van de detailhandel en de inkomensgroei, neemt de consumptie toe. 'Wij kijken naar bedrijven die hiervan kunnen profiteren, zoals spelontwikkelaars, producenten van elektrische auto’s, e-commerce bedrijven en machinemakers', vertelt Shi.
De lage waardering van aandelen heeft voor pessimisme gezorgd en aandelen die zijn genoteerd in Hongkong en elders (H-shares) hebben hier meer last van gehad dan de aandelen met een notering in bijvoorbeeld Shanghai (A-shares).
'Terwijl internationale beleggers zich terugtrokken, verhoogde binnenlandse partijen hun belang in H-aandelen juist. Dit kan zorgen voor een sterkere opleving als het sentiment weer draait', legt Shi uit. 'Wij geloven dan ook dat de beleggingscategorie zeker mogelijkheden voor actief beleggen biedt.'