UBS AM: Chinese aandelen zijn bestand tegen de groeivertraging

UBS AM: Chinese aandelen zijn bestand tegen de groeivertraging

Aandelen China
China (10) renmimbi

Door de structurele economische problemen van China zijn Chinese aandelen sterk ondergewaardeerd. Beleggers moeten zich echter niet laten misleiden, zegt Evan Brown, Beleggingsstrateeg bij UBS Asset Management. Ondanks de groeivertraging verwacht hij een jaarlijks rendement op Chinese aandelen van 8,2% de komende vijf jaar, meer dan de prognose voor wereldwijde aandelen.

'Ondanks de vertragende economie, is de verwachting dat China de komende vijf jaar sneller zal groeien dan de wereldeconomie', zegt Brown in zijn vooruitblik voor China het komende jaar.

'Bovendien volgen de bedrijfswinsten vaak niet 1-op-1 met de economische groei. Succesvolle, binnenlandse bedrijven kunnen namelijk uitgroeien tot internationale topspelers en zo een enorm rendement generen.'

China heeft veel snelgroeiende sectoren en bedrijven. Hier ligt dan ook de kans voor China om uit te blinken, aldus Brown. Het land is goed gepositioneerd om veel waarde te generen binnen de wereldwijde toeleveringsketens.

In verschillende sectoren transformeert China van de ‘fabriek van de wereld’ naar een internationaal erkende concurrent. 'Denk aan huishoudelijke apparaten, consumentenelektronica en elektrische auto’s', aldus Brown.

De focus van Peking ligt daarbij steeds meer op geavanceerde technologie. Investeringen in de voor China interessante hightechindustrieën, zijn in de eerste helft van 2023 met 12,5% gestegen vergeleken met dezelfde periode in 2022.

'Door deze focus op hightech, de goede infrastructuur en de staatsteun, verwachten we dat het aantal geavanceerde productielocaties de komende tijd sterk zal toenemen', zegt Brown. China heeft nu al een leidende positie op het gebied van innovatie en octrooien en op het gebied van industriële automatisering, de productie van precisiematerialen en -onderdelen, industrieel materieel en alternatieve energie.

'Dit ondersteunt de langetermijngroei in belangrijke sectoren zoals energie, communicatie, computerwetenschappen en biowetenschappen', legt Brown uit.

Goedkoop

Chinese aandelen noteren goedkoop vergeleken met andere opkomende markten. Met een koerswinstverhouding van 9,8 handelt China met een forse korting tegenover de MSCI World Index. De lage waarderingen impliceren dat het meeste negatieve nieuws wel is ingeprijsd.

'Beursgenoteerde bedrijven kunnen van die goedkope notering profiteren. Naarmate economieën volwassen worden, gaan de huishoudens doorgaans meer beleggen op de beurs. Tegelijk heeft Chinees vastgoed van zijn glans verloren,' legt Brown uit.

'We verwachten de komende vijf jaar een jaarlijks rendement van 8,2% per jaar voor Chinese aandelen. Dit ligt ruim boven het verwachte rendement voor wereldwijde aandelen (6,3%) en Amerikaanse large-caps (4,2%).'

Brown vervolgt: 'De Chinese economie heeft in 2023 zonder twijfel ondermaats gepresteerd. Het land zal het ook de komende jaren niet makkelijk krijgen om af te stappen van haar krediet-gedreven, vastgoed-centrische groeimodel. Toch hebben we er vertrouwen in dat de beleidsmakers genoeg ondersteuning kunnen bieden om deze cyclische dip door te komen.'

Recente cijfers laten zien dat de rust al wat is teruggekeerd, mede dankzij overheidsmaatregelen, en ook de groeiprognoses worden steeds positiever, zegt Brown. De potentie van het land om een wereldleider in een reeks opkomende en snelgroeiende industrieën te worden, is veelbelovend.

Door de beleidsfocus op geavanceerde technologieën en de lage waarderingen hebben wij er vertrouwen in dat de Chinese aandelen het goed zullen blijven doen. Ook in tijden van economische vertraging.