Vanguard: Deze vergissingen komen beleggers duur te staan

Vanguard: Deze vergissingen komen beleggers duur te staan

Algemeen (31) dilemma vraag kwestie probleem

De financiële markten kunnen af en toe intimiderend overkomen met de vele beleggingstips en -ideeën. 'Maar om goed te kunnen beleggen, hebben beleggers geen ingewikkelde strategieën of uitgebreide financiële kennis nodig', zegt Wim van Zwol, hoofd Benelux en Scandinavië bij Vanguard. Hij onderstreept het belang van een langetermijnvisie en wil veelvoorkomende misvattingen de wereld uit helpen.

 

Misvatting 1: Je moet winnaars kiezen om resultaat te zien

Adviseurs krijgen vaak de vraag: 'Welke aandelen moet ik kopen?' Het juiste antwoord is: koop ze allemaal. Het is beter om je portfolio te diversifiëren en het risico te verdelen door geld in een fonds of een ETF in een brede markt te stoppen, dan om 'winnaars' te selecteren. Het is enorm lastig om die paar aandelen waar het grootste deel van het rendement op de aandelenmarkt uit voortvloeit, van tevoren te selecteren. Door ze allemaal te kopen, hou je je risico in balans. Goed nieuws voor het ene bedrijf kan namelijk slecht nieuws voor een ander bedrijf zijn.

Misvatting 2: Je moet op het juiste moment instappen omdat de aandelenmarkt volatiel is

Niemand weet hoe de aandelenmarkt zich ontwikkelt. Beleggers presteren daarom doorgaans beter als ze zich op de lange termijn richten in plaats van een poging wagen om de markt te timen.

De onderstaande grafiek laat de volatiliteit van de aandelenmarkt op de korte termijn zien (donkerblauw): de koersen schommelen behoorlijk. Op de langere termijn (lichtgroen gemarkeerd) is de groei van de aandelenmarkt daarentegen stabieler. Het is dus van belang naar het totaalplaatje te kijken op de lange termijn en als je nog tevreden bent met je beleggingsmix, op koers te blijven.

07122023 Vanguard

Misvatting 3: Je moet als belegger het financiële nieuws volgen

De publicatie van winstcijfers en dividenduitkering van bedrijven zou geen invloed moeten hebben op het koop- en verkoopgedrag van beleggers, pleit Van Zwol. Deze marktontwikkelingen hebben namelijk weinig tot geen effect op de doelen van een belegger op de lange termijn of de strategie. “Een portfolio moet aangepast zijn aan je eigen leven en niet op de dagelijkse marktontwikkelingen.”

Van Zwol raadt aan om je te verdiepen in de basisprincipes van beleggen, wanneer je de marktontwikkelingen in perspectief wilt plaatsen. Zo kun je je meer op je gemak gaan voelen met beleggen. Het gros van het nieuws ziet hij als ruis. Als je deze momentopnames negeert, zal je rendement daar niet onder lijden.

'Je moet bij jezelf nagaan bij welke beleggingsmix je jezelf comfortabel voelt en hoeveel tijd je nodig hebt om je doelen te bereiken. Als je daar onzeker over bent, kan het helpen om meer te leren over het spreiden van beleggingen en diversificatie.'

Misvatting 4: Je hebt veel tijd nodig om aandelen te analyseren en te handelen

'Wanneer je op de juiste manier belegt, is het niet opwindend en spannend zoals in een casino, maar zelfs een beetje saai', vertelt Van Zwol. Zodra je een beleggingsstrategie hebt, is dagelijkse activiteit niet nodig.

Het enige wat je als belegger hoeft te doen, is regelmatig controleren of je portfolio nog op schema is. Het bestuderen van aandelen, regelmatige transacties en pogingen om de markt te timen, levert maar zelden het gewenste rendement op. Sterker nog, het pakt vaak negatief uit. Gis daarom niet naar de juiste timing in de markt, maar maak gebruik van de tijd die je in de markt hebt.