Outlook 2024: Sander van Ginkel (MN)

Outlook 2024: Sander van Ginkel (MN)

Outlook 2024
Sander van Ginkel (Foto Archief MN) 980x600.jpg

Door Sandel van Ginkel, Senior Investment Strategist bij MN

 

Waar liggen de grootste kansen en bedreigingen voor 2024? En voor AI?

‘Vorig jaar was de verwachting dat de inflatie in 2023 zou dalen. Daarmee zagen we de tegenwind voor de economie afnemen, via minder koopkrachtsverlies en lagere rentes. De toen zo gevreesde diepe mondiale recessie - met hoge werkloosheid - zou onzes inziens uitblijven.

So far, so good. Daling inflatie: check. Einde koopkrachtsverlies: check. Veerkrachtige economieën: check. Lagere rentes… duidelijk niet afgevinkt. En daar ligt natuurlijk de crux voor 2024: de hoge rentes. Positief voor pensioenfondsen, maar een risico voor economische groei en marktrendementen.

Het mantra van centrale banken en in markten is dat rentes hoger blijven voor langere tijd. Wij zien de inflatie sneller doordalen en centrale banken de beleidsrente meer verlagen dan deze consensus. Zo ontstaat ruimte om – gematigd – te groeien, zowel economieën als rendementen. Dit levert een beeld op van inflatie en groei, die weer settelen in de lage – maar positieve – pre-corona ranges.

We denken in scenario’s. Bovenstaande is het centrale scenario, maar er zijn alternatieve uitkomsten:

  • Hoog op de inflatie-as staan diverse risicoscenario’s, vooral geënt op potentiële geopolitieke of grondstoffencrises en/of een loon-prijs-spiraal.
  • Minder waarschijnlijk, maar niet uitgesloten, is dat de inflatiedaling doorschiet in deflatie, door te veel verkrapping van centrale banken of – positiever – ontspanning van de recente aanbodschokken.
  • Ten slotte, mogelijk genereert AI hoge productiviteitswinsten, leidend tot een combinatie van hoge groei en lage inflatie. Een gunstige omgeving voor assetmarkten. Het adoptietempo van AI lijkt evenwel nog te laag om dit scenario voor 2024 al hoge kans te geven.’

 

Wij zien de inflatie sneller doordalen.