State Street: Langetermijnsentiment beleggers eindigt 2023 positief na draai Fed
State Street: Langetermijnsentiment beleggers eindigt 2023 positief na draai Fed
State Street Global Markets heeft de resultaten van de State Street Institutional Investor Indicators voor december gepubliceerd. De State Street Risk Appetite Index steeg naar 0,24 vanaf nul, wat aangeeft dat de investeringsstromen van langetermijnbeleggers in december over het algemeen gericht waren op het toevoegen van risico in de verschillende asset classes.
Het aanhouden van overtuigende rendementen op de aandelen- en obligatiemarkten in november, aangewakkerd door de draai van de Fed, bleek in december te verleidelijk voor langetermijnbeleggers. Gedreven door veranderingen in de vermogensallocatie en met name een verdere beweging uit cash, slaat de Risk Appetite Index opnieuw uit naar verhoogde risicobereidheid.
De verbetering in het sentiment werd geleid door de aandelen- en valutamarkten, met opmerkelijke verbeteringen in de vraag naar cyclische sectoren, bedrijfskrediet en aandelen uit opkomende markten. Er was ook vraag naar hoogrenderende valuta's van opkomende markten en aanhoudende verkoop van de ‘veilige haven’-valuta USD.
Toch is er op sommige gebieden nog steeds voorzichtigheid geboden. De interesse in schulden uit opkomende markten blijft lauw, evenals de vraag naar aan commodity's gerelateerde assets. Dat laat zien dat hoe positief de draai van de Fed ook lijkt te zijn, dit deels komt doordat de mondiale groeivooruitzichten voor 2024 op zijn best matig zijn.
De State Street Holdings-indicatoren laten zien dat de aandelenallocaties van langetermijnbeleggers aan cash met 0,3 procentpunt daalden naar 19,9%. Aandelen profiteerden hier het meest van en stegen met 0,2% naar 51,8%, terwijl de allocatie aan vastrentende waarden met 0,1% toenam naar 28,2%.
De cashposities daalden opnieuw in december en liggen nu 1,2% onder hun hoogtepunt van eind oktober. Desondanks eindigen de allocaties aan cash in 2023 nog steeds hoger dan het begin van 2023. Dus ook al lijken de aandelen- en obligatiemarkten op basis van sommige prijsindicatoren wat oververtegenwoordigd, toch is dit niet het geval als we kijken naar de echte allocaties van beleggers.
Allocaties aan cash liggen nog steeds meer dan een vol procentpunt boven langetermijngemiddelden, wat wijst op het potentieel voor geld om terug te vloeien naar activamarkten als de omstandigheden overtuigend blijven. Dit geldt met name voor vastrentende effecten, waar de allocatie van langetermijnbeleggers onderwogen is en dicht bij het laagste niveau in 14 jaar ligt.
Kijkend naar de regio EMEA zijn de volgende verklaringen te noemen:
- De risicobereidheid van institutionele beleggers verbeterde opnieuw in december, ondanks gegevens die laten zien dat verschillende delen van de Europese economie zich in een recessie bevinden of daar naartoe bewegen. Vermogensbeheerders verlaagden voor de tweede maand op rij hun cashposities; een constructief signaal voor de markten bij de start van 2024, aangezien deze nog steeds overwogen zijn in cash. De implicatie is dat beheerders meer gefocust zijn op de belofte van meer ondersteunend monetair beleid dan op de huidige sombere Europese groeigegevens.
- De verbetering van de risicobereidheid had een brede basis, waarbij de kapitaalstromen van vermogensbeheerders naar cyclische sectoren, aandelen uit opkomende markten en bedrijfsobligaties allemaal tekenen van verbetering vertoonden. Ondertussen bleef de vraag naar veilige havens, met name de USD, afnemen. De vraag naar GBP was een van de belangrijkste begunstigden hiervan.
- Vermogensbeheerders beginnen 2024 overwogen in zowel aandelen als cash, in evenwicht gehouden door een onderwogen positie in vastrentende waarden. Dus als dit jaar inderdaad langzamere groei, aanhoudende deflatie en uiteindelijke renteverlagingen levert, zou dit ondersteunend moeten zijn voor een beweging richting vastrentende waarden.