Mirova en Robeco gaan vermeden emissies in kaart brengen

Mirova en Robeco gaan vermeden emissies in kaart brengen

Klimaatverandering
CO2.jpg

Mirova and Robeco kiezen voor I Care en Quantis voor het ontwikkelen van een wereldwijde standaard voor het berekenen van vermeden emissies van groene oplossingen.

Asset managers Mirova (onderdeel Natixis IM) en Robeco willen de berekening van vermeden emissies standaardiseren en melden vandaag dat ze  I Care by Bearing Point en Quantis hebben geselecteerd om een wereldwijde database voor vermeden broeikasgasemissies te ontwikkelen. ‘Deze database biedt een gestandaardiseerde en transparante berekening van de emissies die worden vermeden door koolstofarme of groene oplossingen,’ zo zeggen beide. ‘Het initiatief wordt ondersteund door 10 partijen, die gezamenlijk meer dan USD 2.000 miljard aan vermogen beheren.

Een wereldwijde standaard voor het evalueren van vermeden emissies De overgang naar schone energie vraagt om alternatieven voor fossiele brandstoffen. Hoewel de momenteel beschikbare data van bedrijven over hun directe broeikasgas (BKG)-emissies en geschatte indirecte emissies (scope 2, scope 3) zijn gebaseerd op solide methodologische grondslagen, is er behoefte aan extra meetpunten om oplossingen beter te vergelijken. Bijvoorbeeld, naast het in overweging nemen van de materialen die worden gebruikt bij de productie van een elektrische auto, is het ook belangrijk om te begrijpen hoeveel koolstofuitstoot wordt vermeden in vergelijking met traditionele brandstofauto's.

De ontwikkeling van een wereldwijde database met factoren die vermeden emissies bepalen, is dus een grote stap voorwaarts. Voor de financiële sector betekent dit dat de uitstoot die wordt voorkomen door gefinancierde activiteiten, transparant en vergelijkbaar wordt. Dit maakt het mogelijk om investeringen te sturen naar oplossingen die het meeste potentieel hebben voor het verminderen van uitstoot. Voor bedrijven, projectontwikkelaars, financiers en consultants biedt de database transparante berekeningen volgens erkende normen. Voor dataleveranciers betekent het een nauwkeurigere schatting van vermeden emissies, wat nu vaak te vaag of binair is.’

‘De ontwikkeling van de database start in januari 2024. De eerste versie wordt beschikbaar voor stakeholders zoals bedrijven, consultants, financiële instellingen en dataleveranciers die vermeden emissies moeten berekenen. Bedrijven die emissies op bedrijfs- en activaniveau meten, worden betrokken bij de bouw van de database en moeten zich houden aan een protocol voor toepassing.’