State Street SPDR ETFs: Beursgenoteerd vastgoed komt uit de startblokken

State Street SPDR ETFs: Beursgenoteerd vastgoed komt uit de startblokken

Vastgoed
start race wedstrijd (Pixabay, Pexels).jpg

In het vierde kwartaal komt beursgenoteerd vastgoed in de VS en Europa als sterkste uit de bus. Dat concludeert State Street SPDR ETFs in haar kwartaalonderzoek naar de financiële prestaties van economische sectoren in Europa, de VS en wereldwijd.

Deze opmerkelijke ommekeer werd in gang gezet door het bereiken van de rentepiek en hoopvolle verwachtingen van beleggers over een aanstaande daling. Voor 2024 ziet State Street SPDR ETFs nog steeds genoeg opwaarts potentieel – en het selecteert Vastgoed, naast IT en Gezondheidszorg, als de sectoren voor het eerste kwartaal van 2024.

Stenen of coupons

Hoewel Vastgoed vaak wordt gezien als een obligatie-equivalent, bewegen de prijzen tegengesteld aan de obligatierente. Real Estate Investment Trusts (REIT’s), die meer dan 90% van de wereldwijde sector vertegenwoordigen, keren het grootste deel van hun inkomen in dividend uit aan beleggers. Daardoor zijn REIT’s bij dalende rente een aantrekkelijk alternatief voor vastrentende beleggingen.

Begrotingsdiscipline biedt kansen

Onderzoek toont aan dat REIT’s qua rendement doorgaans goed presteren na periodes van monetaire verkrapping. Grote beursgenoteerde vastgoedfondsen hebben vanwege de relatief lage schuldniveaus weinig zorgen over hun balansen. Anderzijds worden minder gedisciplineerde vastgoedbedrijven zwaarder getroffen door herfinanciering, waardoor ze genoodzaakt zijn te verkopen. Dit opent mogelijkheden voor transacties.

Stabiliteit

Vastgoedbedrijven presteren niet alleen sterk in tijden van economische groei: dankzij de vaste inkomsten bieden ze ook stabiliteit bij groeivertraging. Dit geldt ook voor de subsectoren Retailvastgoed en Kantoren, die een kwart van de wereldwijde vastgoedsector vertegenwoordigen, en waar vanwege de lage verwachtingen ruimte ligt voor outperformance.

De wereldwijde kantoorhuur stabiliseerde zich in de tweede helft van 2023, maar ligt nog steeds onder het gemiddelde van voor de coronapandemie. Deskundigen verwachten dat werknemers vaker op kantoor gaan werken bij stijgende werkloosheid, omdat werkgevers dan makkelijker eisen kunnen stellen aan aanwezigheid op locatie.

De afnemende economische groei in 2024 kan het retailvastgoed raken, maar dat effect wordt waarschijnlijk afgeremd door reële loonstijgingen waardoor bestedingen op peil kunnen blijven. Daarbij blijft de vraag naar winkelruimtes in levendige stadscentra hoog, gestut door toenemend toerisme en de stagnerende bouw van nieuwe winkelruimtes.

Rebecca Chesworth, Senior Sectorstrateeg bij State Street SPDR ETFs: 'De vastgoedsector biedt in de huidige economische context aantrekkelijke investeringskansen. De sector heeft historisch gezien een lage correlatie met brede aandelenmarkten, wat aantrekkelijk is bij zwak presterende markten. Daarnaast is de variatie groot. Enerzijds zijn er groeimarkten zoals digitale infrastructuur waar datacenterplatform Equinix de toon zet. Anderzijds zijn er defensieve beleggingen in residentieel vastgoed, met fondsen zoals Duitse woningverhuurder Vonovia.'