UBS AM: Optimisme over Chinese aandelen
UBS AM: Optimisme over Chinese aandelen
De Chinese aandelen op de CSI 300 noteren ongeveer 40% lager dan hun piek van drie jaar geleden, maar sinds februari zijn ze aan het stijgen. Volgens vermogensbeheerder UBS AM kan dit het begin van een herstel zijn. Elke positieve verrassing kan nu de ommekeer van de Chinese aandelen inluiden, stelt Bin Shi, hoofd Chinese aandelen bij UBS AM.
Bin Shi noemt verschillende redenen waarom hij positiever gestemd is over Chinese aandelen dan vorig jaar.
Beleid en regelgeving
Om te beginnen is de toon van de Chinese regelgeving veranderd. Sommige van de regels en controles die twee, drie jaar geleden zijn aangekondigd, zijn teruggedraaid. Dat heeft deels te maken met de industriële terugslag en de tragere economie.
Meer in het algemeen is de overheid proactiever met budgettaire en monetaire steun. Bankreservevereisten en rentetarieven zijn verlaagd, onvoltooide vastgoedprojecten krijgen fondsen en aandelen van staatsinvesteringsvehikels worden opgekocht.
De Chinezen hebben de afgelopen 30 tot 40 jaar veel rijkdom opgebouwd. Op de vastgoedmarkt is een deel daarvan de afgelopen drie jaar weer verdampt, maar de Chinese gezinnen beschikken nog steeds over een aanzienlijke reserve. Die rijkdom vertaalt zich echter niet in grote uitgaven of langetermijninvesteringen. Zowel de Chinese consumenten als een deel van de ondernemers kampen met een gebrek aan vertrouwen.
In zekere zin denken internationale investeerders er net zo over. Buitenlands geld verlaat de aandelenmarkt, waardoor de Chinese assets in internationale portefeuilles op het laagste niveau in jaren staan. Ook de directe buitenlandse investeringen (BDI) vertonen een neerwaartse trend, en vorig jaar waren ze zelfs korte tijd negatief.
Veerkrachtige bedrijven
Veel Chinese bedrijven passen zich snel aan, met nieuwe strategieën. Een tragere economische groei betekent dus niet dat ook het rendement op aandelen lager zal uitvallen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Chinese exploitanten van telecommunicatiediensten. De groei van deze bedrijven lag lange tijd onder de 10%, maar de rendementen zijn de laatste tijd vrij goed.
Deze bedrijven vinden nieuwe manieren om winstgroei te genereren en de cashflow te verbeteren. Ze automatiseren en besparen kosten, en kunnen geld teruggeven aan de aandeelhouders in de vorm van dividenden en aandeleninkoop.
Beste tijd om te beleggen
Sommige beleggers menen dat de Chinese investeringscase verloren is, maar dat lijkt overdreven pessimistisch. Kijk maar naar de concurrentiepositie van de Chinese bedrijven, de aantrekkelijke waarderingen voor aandelen en het groeipotentieel van de economie.
Het beste moment om te beleggen, is wanneer de verwachtingen en de waarderingen laag zijn. Naar onze mening heeft deze activaklasse slechts een positieve verrassing nodig om het op te laten veren, en dan kunnen Chinese aandelen zomaar het spiegelbeeld laten zien in vergelijking met het afgelopen jaar.