State Street: Beleggers aarzelen nu aandelenallocatie hoogste punt in 15 jaar nadert
State Street: Beleggers aarzelen nu aandelenallocatie hoogste punt in 15 jaar nadert
State Street Global Markets heeft de resultaten van de State Street Institutional Investor Indicators voor maart gepubliceerd. De State Street Risk Appetite Index daalde licht, terwijl de State Street Risk Holdings Indicators laten zien dat de aandelenallocatie van langetermijnbeleggers toeneemt.
De State Street Risk Appetite Index daalde van 0,18 naar 0,09. Dit wijst op een bescheiden terugval van de risicobereidheid in maart naar neutraal.
'In een maand waarin de meeste centrale banken de hoop op renteverlagingen bleven aanwakkeren en de Zwitserse centrale bank haar renteverlagingscyclus daadwerkelijk in gang zette, waren institutionele beleggers terughoudend met het verder uitbreiden van posities in risicovolle activa. De risicobereidheidsindex laat zien dat, ondanks de vermeende aanstaande renteverlagingen, beleggers risico blijven nemen in aandelen, maar terughoudend zijn in obligaties. De neutrale risicobereidheid voor buitenlandse valuta's en aan grondstoffen gerelateerde activa, toont aan dat institutionele beleggers nog steeds voorzichtig zijn met cyclische activa, ondanks de recordstanden op de beurs', aldus Michael Metcalfe, hoofd Macro Strategie bij State Street Global Markets.
Uit de State Street Holdings Indicators blijkt dat langetermijnbeleggers hun allocatie aan aandelen met 0,6 procentpunt hebben verhoogd tot 53,4%, gefinancierd met een vergelijkbare verlaging van de liquiditeitsposities tot 19,0%, terwijl de allocatie aan vastrentende waarden minimaal is verhoogd met 0,1 procentpunt tot 27,5%.
'De allocatie naar aandelen door institutionele is nog maar een haartje verwijderd van het hoogste niveau van voor de financiële crisis. Dit is voor beleggers misschien wel de grootste reden om voorzichtig het tweede kwartaal in te gaan. Tegelijkertijd liggen de cash-allocaties binnen 0,3% van het langetermijngemiddelde. Het 'overschot' aan cash ten opzichte van het gemiddelde is nu bijna uitgeput, net op het moment dat de aandelenbeleggingen hun cyclische hoogtepunt bereiken. We gaan er vanuit, dat er naast puur momentum ook goed macro- of micro-economisch nieuws nodig is om beleggers te overtuigen weinig cash aan te houden ondanks de aantrekkelijke rentes,' voegt Michael Metcalfe toe.
De Europese markt
Naast het mondiale persbericht deelt Michael Metcalfe ook zijn visie op de eurozone:
'De vooruitzichten voor de eurozone zijn veel minder rooskleurig dan die voor de VS, maar daardoor wel iets minder onzeker. De ECB heeft duidelijk aangegeven dat de renteverlagingen in juni zullen beginnen, ook al beweert de centrale bank zelf niet gebonden te zijn aan een datum. Slecht economische groeivooruitzichten beteken alleen maar meer steun in de rug voor monetaire verruiming. Dit begint tot uiting te komen in de vraag naar activa uit de eurozone. In maart stopten institutionele beleggers dit jaar voor het eerst met de verkoop van de euro en in sommige Europese landen keert de aandelenvraag terug.'
'In tegenstelling tot de overvolle posities in Amerikaanse aandelen, en met name Amerikaanse technologie, lijken Europese aandelen in het tweede kwartaal minder kwetsbaar, als de algehele allocatie in aandelen stagneert in de buurt van de hoogste niveaus in 15 jaar.'