LFDE: Eén signaal is nog geen trend

LFDE: Eén signaal is nog geen trend

Outlook vooruitzicht (01)

Door Clément Inbona, fondsmanager bij LFDE

Nu het resultatenseizoen van het eerste kwartaal is afgerond, kunnen we enkele macro-economische lessen trekken.

In zowel de VS als de eurozone ligt de winst per aandeel bijna 8% hoger dan de consensusverwachting. Dit is geen echte verrassing, aangezien bedrijven vaak proberen de verwachtingen van financiële analisten iets lager te stellen dan hun eigen prognoses. Op de dag van publicatie willen ze positief verrassen en de verwachtingen voor de komende kwartalen stimuleren.

Wat dat betreft spreken de beurskoersen de dag na publicatie boekdelen: gemiddeld is er geen effect op Euro-Stoxx-aandelen, en het effect is zelfs licht negatief voor aandelen van de S&P 500. Dit laat zien dat beleggers zich niet laten misleiden.

Bij de resultaten tekent zich echter een duidelijk beeld af. In de VS is de economie sterk, met een verwachte nominale groei van 5,5% over één jaar, wat resulteert in een winststijging van 8%. In de eurozone daarentegen, met een lagere nominale groei van 3%, ervaren de Euro-Stoxx-ondernemingen een daling van 7,5% in winst. Deze discrepantie wordt deels veroorzaakt door de samenstelling van de indices en negatieve basiseffecten door de daling van grondstoffenprijzen.

In de VS dragen vooral de 'Magnificent 7', met hun nadruk op kunstmatige intelligentie (AI), bij aan beursprestaties. Als we deze bedrijven uit de index halen, daalt de winstgroei tot nul. Onder deze zeven bedrijven bereikte de winstgroei echter 50%, met bijvoorbeeld Nvidia die haar winst met meer dan vijf keer verhoogde in één jaar. Hierdoor is Nvidia alleen al verantwoordelijk voor bijna de helft van de winststijging per aandeel in de S&P 500.

Ook voor de komende kwartalen zijn er belangrijke lessen uit dit resultatenseizoen te trekken. Dankzij sterke macro-economische cijfers in de VS en een opleving van de Europese groei worden de winstverwachtingen voor 2024 aan beide zijden van de Atlantische Oceaan opwaarts bijgesteld, na vijf zwakke kwartalen op rij.

Twee trends vallen hierbij op. In Europa worden sinds april de winstprognoses voor 2024 naar boven bijgesteld, met een opwaartse herzieningsratio die nu al meer dan 1 bedraagt, wat duidt op een breed gedragen herstel. In de VS worden de prognoses weliswaar opwaarts bijgesteld, maar alleen voor de zeven grote beursgenoteerde bedrijven. Wanneer deze zeven uit de S&P 500 worden gehaald, blijkt dat de winstverwachting voor 2024 voor de overige 493 bedrijven is verlaagd.

Natuurlijk is één signaal nog geen trend. Maar er valt voor de nabije toekomst wel wat interessants uit te leren.