Principal AM: Versterkte maatregelen China ter ondersteuning van vastgoed

Principal AM: Versterkte maatregelen China ter ondersteuning van vastgoed

Vastgoed China Politiek
China (9) - Azië

De behoedzame aanpak van China met betrekking tot het ondersteuningsbeleid voor vastgoed kreeg een sterke impuls na de bijeenkomst van het politbureau in april. De nieuwe maatregelen lijken op de succesvolle beleidsmaatregelen van 2008 en 2015, die beide leidden tot een 'V'-vormig herstel van vastgoed. Hoewel de huidige macro-economische omgeving meer uitdagingen met zich meebrengt, kunnen deze maatregelen toch een stabiliserend effect hebben op de vastgoedmarkt.

Beleggers verwelkomden de bijeenkomst van het Chinese politbureau in juli 2023 aanvankelijk als een keerpunt voor de vastgoedsector van het land. De beleidsintentie verschoof van het verlichten van de financieringsproblemen van projectontwikkelaars naar het stimuleren van de vraag naar woningen. De resultaten waren echter teleurstellend, met huizenprijzen en transactievolumes die verder daalden, wat een schaduw wierp op het fragiele economische herstel in China.
 
Beleidsmakers lijken nu eindelijk de daad bij het woord te voegen. Na de meest recente bijeenkomst van het politbureau in april kreeg het beleid een impuls met de versoepeling (en in sommige gevallen de opheffing) van de beperkingen op woningaankopen in steden. Belangrijker nog, de aanbetalingsratio’s en hypotheekrentes werden verlaagd tot de laagste niveaus in de geschiedenis. De overheid is ook begonnen met het rechtstreeks opkopen van onverkochte eigendommen en het omvormen ervan tot sociale woningen.
 
De recente stimuleringsmaatregelen zijn vergelijkbaar met die in 2008 en 2015, die leidden tot snel stijgende huizenprijzen en een aanzienlijke kredietexpansie. De macro-economische omstandigheden zijn dit keer echter uitdagender. Ondanks een aanzienlijke opbouw van spaaroverschotten en een ruime vastgoedvoorraad blijven de inkomensvooruitzichten en het vertrouwen van huishoudens laag, waardoor de beleidsmaatregelen mogelijk minder effect zullen hebben.
 
Maar zelfs als de nieuwe beleidsmaatregelen niet leiden tot een kredietexpansie zoals in het verleden, zouden ze in ieder geval de vastgoedmarkt moeten stabiliseren - de belangrijkste voorwaarde voor een economische ommekeer. De negativiteit ten opzichte van China is extreem geweest, maar nu de economische vooruitzichten verbeteren, biedt China een aantrekkelijke kans voor beleggers.