Capital Group: Meta verschuift het dividendverhaal van de Big Tech

Capital Group: Meta verschuift het dividendverhaal van de Big Tech

Aandelen Technologie
Apps - Social Media.jpg

Begin dit jaar kondigde Meta haar eerste dividend aan, en dat lijkt het dividendverhaal van de Big Tech te hebben herschreven. Alphabet en Salesforce hebben intussen ook hun eerste dividend aangekondigd, merken Chris Buchbinder en Anne-Marie Peterson op, beide Equity Portfolio Manager bij vermogensbeheerder Capital Group.

 

Dividend staat nu voor discipline

Beleggers reageerden in het verleden terughoudend op dividenden. Ze zagen ze eerder als een teken van dalende groeivooruitzichten. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen Microsoft in 2003 zijn eerste dividend aankondigde. Maar Meta lijkt dit wantrouwen te hebben omzeild. Het aandeel steeg na de aankondiging met 23% en bouwde zo bijna 200 miljard dollar aan marktkapitalisatie op.

Het verschil met 2003 is dat de grote technologiebedrijven ondertussen over stevige balansen beschikken, met sterke winsten en redelijke waarderingen. Ze staan ook aan het begin van een mogelijke AI-megacyclus die enorme investeringen zal vergen. In deze context staan de dividenden van Meta en Alphabet eerder voor kapitaaldiscipline en voor vertrouwen in de houdbaarheid van de winst.

Uitstapje Big Tech naar dividenden

Dividendbeleggers zullen misschien niet razend enthousiast zijn over Meta's lage dividend van 50 cent per aandeel en het dividendrendement van 0,4%, en ook niet over het dividend van Alphabet van 80 cent en het rendement van 0,5%. Maar het gaat wel om enorme bedragen: 5,1 miljard dollar voor Meta en 10 miljard dollar voor Alphabet.

Bovendien zullen de dividenden waarschijnlijk jaar na jaar toenemen, zoals bij andere technologiebedrijven eerder gebeurde. Het dividend van Microsoft is sinds 2003 gestaag gestegen. Apple is in 2012 begonnen met zijn dividend en heeft zijn driemaandelijkse uitbetaling al twaalf jaar op rij verhoogd.

Een positief signaal

Technologiebedrijven hebben van oudsher eigen aandelen ingekocht en dat zullen ze ook blijven doen. Zo kondigde Apple onlangs een recordplan aan om 110 miljard dollar aan aandelen terug te kopen, terwijl Meta toestemming gaf voor een terugkoop van 50 miljard dollar.

Maar steeds meer technologiebedrijven erkennen dat dividenden aantonen dat het management zich inzet voor het aandeelhoudersrendement. Bedrijven hebben er een hekel aan om hun dividenden te verlagen. Het is immers een negatief signaal en leidt vaak tot een daling van de aandelenkoers. Bovendien is het dividend een manier waarop de technologiereuzen hun beleggersbasis kunnen uitbreiden tot meer dan groeigerichte beleggers.

Technologiebedrijven zijn ondertussen de op één na grootste bijdragers geworden aan de S&P 500-dividenden, na de financiële sector en de traditionele dividend-uitkerende sectoren, zoals healthcare en basisconsumptiegoederen. Maar liefst 37 van de 65 technologiebedrijven in de S&P 500 Index keren nu dividend uit en vijf van de Magnificent Seven-aandelen.

Rooskleurige vooruitzichten voor dividenden

Gezien de stijgende kasstromen en de verwachte winstgroei voor Amerikaanse aandelen, worden de vooruitzichten voor dividenden rooskleuriger. Volgens de S&P Dow Jones Indices zal de S&P 500 voor 2024 naar verwachting 6% meer uitkeren, vergeleken met een stijging van 5% in 2023.

In de afgelopen twaalf maanden leek de aandacht voor de Amerikaanse aandelenmarkt zich bovendien te verbreden, en hebben ook de traditionele dividendbetalers meer belangstelling gekregen. Dividendaandelen laten immers een betere winstgroei zien en kunnen de marktvolatiliteit samen met de hoge rente doorstaan.

Het is dus mogelijk dat bedrijven die dividend uitkeren een herwaardering krijgen. De koers-winstverhouding van aandelen met een hoog dividend vergeleken met de S&P 500 is de laatste tijd achtergebleven, hoewel de verhouding geleidelijk aan verbetert.

Dividendbetalers bieden kansen

Als ten slotte de Amerikaanse centrale bank straks de rente verlaagt, kan dit ook een katalysator zijn voor dividendaandelen. Een groot deel van de bijna 6000 miljard dollar cash die nu aan de zijlijn geparkeerd staat, kan naar obligaties gaan, maar de dalende rente en een veerkrachtiger economisch klimaat kunnen de vraag van beleggers ook naar deze aandelen doen toenemen.